Recunoștință pe măsura meritelor

Prof. Ioan Seni

Deseori cugetăm asupra sintagmei „Recunoștința-i floare rară”, mai ales atunci când aceasta se lasă prea mult așteptată.., fie că ce-l ce o merită, n-are de la cine-o primi (Atât poate oferi societatea de astăzi !), fie că cei ce ar trebui s-o ofere ori nu știu cum s-o facă, ori nu vor, ori îi tratează cu indiferență pe cei merituoși... Dar, sub semnul recunoștinței binemeritate se pot înfăptui însă, lucruri cu totul deosebite, onorabile și demne de cele mai înalte superlative.
Așa s-a întâmplat când, prin finalizarea proiectului „Trecutul de lângă noi. Oameni care au fost”, se lansa volumul „Cultură și educație. În memoriam Lazăr Ureche”, un volum de studii și articole, pregătit de Dr. Dan Aurelia, dr. Adrian Onofreiu, insp. școlar Angelo Manea și prof. Dănuț Archiudean, și dedicat profesorului prea devreme plecat dintre noi...
Cu acest prilej, atât cercetătorul clujean Remus Câmpean, cât și ceilalți vorbitori - Dan Aurelia, Angelo Manea, Icu Crăciun... au evidențiat încă o dată calitățile de mare dascăl, de mare cercetător, de mare profesionist și perfecționist care a fost distinsul profesor Ureche. Stau mărturie în acest sens, cărțile, articolele și studiile pe care le-a dat publicității, stau mărturie rezultatele elevilor săi care-i poartă și astăzi o stimă deosebită, stă mărturie atitudinea noastră, a tuturor celor care l-am cunoscut, l-am respectat și-i păstrăm vie aducerea aminte...
Profesorul Lazăr Ureche n-a fost cunoscut numai în lumea bistrițeană sau năsăudeană. El a fost binecunoscut și în lumea Astrei contemporane rediviva, ca unul care a cercetat și a scris despre performanțele Astrei de altădată, dar a avut încercări și rezultate bune și la nivelul Bistriței, ca să nu mai vorbim de prezența sa directă în acțiunile Astrei rediviva la Maieru, Anieș, Beclean sau Năsăud. Prin Astra contemporană a ajuns la întrunirile Asociațiunii de la Sibiu și Brașov, la întrunirile Societății „Limba Noastră cea Română” din Chișinău, de la Hotin și Soroca, la alte întâlniri cu românii din afara granițelor țării... Peste tot era respectat pentru probitatea cunoștințelor sale istorice, pentru părerile sale pertinente, pentru luciditatea și flerul său.. Din modul său de viață se pot desprinde multe aspecte ce pot fi luate ca model de comportament și conviețuire, inclusiv faptul că, iubindu-l pe Nicoale Iorga, deseori își punea întrebarea: „Cât a făcut el – Lazăr Ureche - pentru alții, nu alții pentru el”.
Iată că pentru bunătatea sa, pentru corectitudinea și înțelepciunea sa, pentru calmul, respectul și umorul său, floarea recunoștinței sale nu se poate ofili, pentru că mereu va fi îngrijită și întreținută de cei dragi și apropiați lui.
Dă ne, Doamne și nouă, puterea de a nu-l uita niciodată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5