In memoriam Lazăr Ureche
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic a judeţului Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud au organizat, la Muzeul „Bistriţa”, o activitate la care a participat un public numeros şi avizat, pentru a cinsti cum se cuvine memoria valoroşilor oameni din judeţul nostru.
Astfel, în cadrul sesiunii ştiinţifice anuale, având tematica „Istorie, învăţământ, spiritualitate”, în ediţia din acest an a fost sărbătorit, „in memoriam”, un simbol şi o emblemă pentru activitatea deosebită depusă în slujba învăţământului românesc şi nu numai, cel care a fost Ureche Lazăr (1948-2011).
Merită să reamintim cine a fost ureche Lazăr – profesor, doctor în istorie, inspector şcolar, metodist, redactor, publicist, editor, muzeograf, preşedintele Despărţământului Astra Bistriţa, o personalitate deosebită, un punct de reper pentru ce înseamnă rolul şi locul intelectualului în societate, cel care s-a dăruit şi a „ars pe rugul literelor”.
Moderatorii acestui important eveniment au fost prof. Angelo Aurelian Manea, inspector şcolar de specialitate şi prof. dr. Aurelia Dan, metodist la Casa Corpului Didactic B-N, care au vorbit despre viaţa, activitatea, valoarea omului şi prof. Ureche Lazăr, venind cu argumente veridice despre ce a fost şi ce a reprezentat pentru viaţa din sistemul de învăţământ, şcolară, istoria, locul şi a neamului, spiritualitatea care l-a impus ca o forţă de demnităţii şi a respectului faţă de adevăratul om.
Despre omul, doctorul, cadrul didactic, istoricul etc. şi ce a reprezentat pentru comunitate şi-au exprimat opiniile dr. Gaiu Corneliu – director Muzeu Bistriţa, prof. Cornel Cotuţiu, prof. Ioan Seni, Macavei A. Macavei, şi alţii, scoţând în evidenţă calităţile şi valoarea omului Ureche Lazăr.
În memoria lui s-a păstrat un moment de reculegere.
Această primă sesiune, fiind la ediţia I, s-a desfăşurat pe două secţiuni, una ştiinţifică şi secţiunea didactică, însoţite de proiecţii video. La prima secţiune au prezentat comunicări 24 de interlocutori, iar la secţiunea a doua au expus materiale 12 cadre didactice.
Este o iniţiativă lăudabilă faţă de o valoare a judeţului, iniţiată de cele trei instituţii. Ureche Lazăr, prin profesionalismul lui, merită un loc de cinste în ierarhia valorilor judeţene şi naţionale.
..............................
Citiţi ediţia print de mâine.
Citiţi şi:
- Simpozion in memoriam Lazăr Ureche. Printre invitaţi Camelia Tabără şi Alexandru Gavrilaş
- In memoriam prof. Lazăr Ureche. Cercetătorul Remus Câmpeanu va lansa volumul „Cultură şi educaţie” dedicat marelui profesor
- Oameni… şi fapte
- O a m e n i c a r e a u f o s t
- CCD- „Cultură și spiritualitate” sub semnul Centenarului
Adaugă comentariu nou