„Istorie, învăţământ, spiritualitate”„Istorie, învăţământ, spiritualitate”

In memoriam Lazăr Ureche

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic a judeţului Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud au organizat, la Muzeul „Bistriţa”, o activitate la care a participat un public numeros şi avizat, pentru a cinsti cum se cuvine memoria valoroşilor oameni din judeţul nostru.
Astfel, în cadrul sesiunii ştiinţifice anuale, având tematica „Istorie, învăţământ, spiritualitate”, în ediţia din acest an a fost sărbătorit, „in memoriam”, un simbol şi o emblemă pentru activitatea deosebită depusă în slujba învăţământului românesc şi nu numai, cel care a fost Ureche Lazăr (1948-2011).
Merită să reamintim cine a fost ureche Lazăr – profesor, doctor în istorie, inspector şcolar, metodist, redactor, publicist, editor, muzeograf, preşedintele Despărţământului Astra Bistriţa, o personalitate deosebită, un punct de reper pentru ce înseamnă rolul şi locul intelectualului în societate, cel care s-a dăruit şi a „ars pe rugul literelor”.
Moderatorii acestui important eveniment au fost prof. Angelo Aurelian Manea, inspector şcolar de specialitate şi prof. dr. Aurelia Dan, metodist la Casa Corpului Didactic B-N, care au vorbit despre viaţa, activitatea, valoarea omului şi prof. Ureche Lazăr, venind cu argumente veridice despre ce a fost şi ce a reprezentat pentru viaţa din sistemul de învăţământ, şcolară, istoria, locul şi a neamului, spiritualitatea care l-a impus ca o forţă de demnităţii şi a respectului faţă de adevăratul om.
Despre omul, doctorul, cadrul didactic, istoricul etc. şi ce a reprezentat pentru comunitate şi-au exprimat opiniile dr. Gaiu Corneliu – director Muzeu Bistriţa, prof. Cornel Cotuţiu, prof. Ioan Seni, Macavei A. Macavei, şi alţii, scoţând în evidenţă calităţile şi valoarea omului Ureche Lazăr.
În memoria lui s-a păstrat un moment de reculegere.
Această primă sesiune, fiind la ediţia I, s-a desfăşurat pe două secţiuni, una ştiinţifică şi secţiunea didactică, însoţite de proiecţii video. La prima secţiune au prezentat comunicări 24 de interlocutori, iar la secţiunea a doua au expus materiale 12 cadre didactice.
Este o iniţiativă lăudabilă faţă de o valoare a judeţului, iniţiată de cele trei instituţii. Ureche Lazăr, prin profesionalismul lui, merită un loc de cinste în ierarhia valorilor judeţene şi naţionale.
..............................
Citiţi ediţia print de mâine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5