RESTAURARE LA PALTINEASA SI SANGEORZU NOU

Alocarea de fonduri prin Programul National de Restaurare - 2009 pentru executia lucrarilor de restaurare la doua monumente istorice din judetul Bistrita-Nasaud:

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” sec.XVIII,

sat Paltineasa, com. Spermezeu

si

Biserica de lemn ”Cuvioasa Parascheva”, Sec. XVIII-XX,

sat Sangeorzu Nou, com. Lechinta

a fost posibila prin implicarea administratiei publice locale / Primaria Comunei Lechinta si Primaria Comunei Spermezeu / in elaborarea proiectelor, in baza indatoririlor legale fata de patrimoniul local dar si a unei reale colaborari a acestora ca si a preotilor parohi.

Proiectele au fost elaborate de personal atestat si au fost avizate de catre Ministerul Culturii Cultelor si Patrimoniului National / Directia Judetana pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National Bistrita-Nasaud. Urmeaza derularea, prin Oficiul National al Monumentelor Istorice, a procedurilor de achizitie publica, in vederea atribuirii contractelor de lucrari, unor firme atestate in executia lucrarilor pe monument istoric si asteptatele interventii.

Perisabilitatea lemnului ne-a determinat sa privim cu maxima ingrijorare starea acestor monumente, parte a arhitecturii lemnului, apartinand fenomenului arhitecturii populare, specifica tarii noastre. Aceste frumoase bisericute sunt personalizate nu neaparat de conformatia planului ci de elevatie care exprima modul de organizare a spatiului interior.

Drama bisericilor de lemn care se naruie, abandonate, este asemanatoare celei a unor specii pe cale de disparitie. Desi implicarea noastra a fost privita cu scepticism, am derulat demersurile posibile pentru noi, constienti ca amanarea masurilor de protectie, sperand in viitoare oportunitati pentru a restaura ceea ce se distruge azi, este o iluzie. Ceea ce nu pastram acum se pierde pentru totdeauna. Societatile in tranzitie - marcate de diminuarea resurselor economice si de scaderea autoritatii publice, lipsa de educatie si formare a publicului, saracia unora sau bogatia acumulata rapid si tentatia unor castiguri imediate / vizand si posibile reutilizari de materiale, valorificarea unor componente, inlocuire de cladiri istorice pentru castigarea terenului / - sunt cele mai expuse distrugerii sau pierderii valorilor create de generatiile trecute.

O alta problema este cea a executantilor. Edificatorii acestor biserici pastrau, din tata in fiu, mestesugul prelucrarii lemnului. Lor le-au urmat echipele de mesteri lemnari care activau pe langa Directia Monumentelor Istorice, pana in 1977, sub indrumarea specialistilor. Desfiintarea Directia Monumentelor Istorice si dezinteresul pentru activitatea de restaurare a determinat reorientarea spre alte domenii a unei parti importante din specialistii si mesterii valorosi astfel incat, in ultimele doua decenii, ne confruntam cu un numar mare de monumente degradate si extrem de putini mesteri specializati in restaurarea lor.

Sa speram ca va veni vremea reasezarii valorilor, care va insemna si promovarea mestesugurilor si micilor intreprinderi in scopul crearii de noi locuri de munca si impiedicarii pierderii sau, daca acest lucru s-a intamplat, a reinvatarii mestesugurilor traditionale, in special in domeniul constructiilor, cu calificarea si cunoasterea tehnicilor de interventie pe monumente istorice.

arh. Mihaela Somesan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5