Fosta biserică săsească din Vermeş are şansa de a supravieţui! A venit Ambulanţa pentru monumente cu Petrus Italus Trust
Camelia Târnovan, consilier superior la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, parteneriatul care va însemna salvarea fostei bisericii săseşti din Vermeş, comuna Lechinţa. Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, care aparține Asociației Monumentum, este implementat în județ prin contract de licență cu Petrus Italus Trust - Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean.
În acestă toamnă, au avut loc ample reparații la șarpanta și învelitoarea de la absida corului. Arhitecţi, voluntari şi oameni de bine s-au implicat în acest proiect ce urmăreşte salvarea patrimoniului. În vederea executării intervențiilor de punere în siguranță și restaurare, este în curs de realizare documentația pentru conservare/restaurare, faza DALI, finanțare a Institutului Naţional al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice.
Pe viitor, se doreşte punerea în siguranță a întregului ansamblu;
un șantier-școală de restaurare, în care vor fi pregătiți specialiști și meșteri în domeniul patrimoniului construit; conștientizarea importanței protecției patrimoniului cultural în comunitatea locală, dar şi organizarea unui centru cultural de interes regional, parte dintr-o rețea de obiective de tip patrimonial, cicloturistic și oeno-gastronomic.
Monumentul este unul reprezentativ pentru arhitectura eclesiastică rurală a zonei de colonizare săsești din nordul Transilvaniei. Biserica din Vermeș face parte grupul bisericilor fortificate din nordul Transilvaniei care încă mai păstrează urmele etapelor evoluției arhitecturii clădirilor de cult din această zonă. Decorul interior al bisericii a fost conceput sub influenţa stilului rococo și suprapune picturi medievale de secol XIV – XVI.
***
Altfel, potrivit consilierului superior Camelia Târnovan, la nivelul judeţului nostru sunt 770 d epoziţii pe lista monumentelor istorice, dintre care 380 situri arheologice; 372 monumente de arhitectură; 11 monumente de for public şi 7 monumente memoriale și funerare.
După grupă valorică, sunt 226 sunt monumente de grupă A (de interes național) şi 544 sunt monumente de grupă B (interes local).
Pe lista monumentelor istorice din judeţ, sunt două ansambluri urbane; 4 ansambluri rurale; 82 biserici și mănăstiri; 192 case; 15 castele; 2 cetăți; 2 cazarme; 6 muzee; 1 pod; 6 școli; 11 monumente de for public şi o piatră tombală şi un mormânt.
Citiţi şi:
- Alexandru Uiuiu a lansat harta monumentelor istorice de arhitectură
- Un nou eveniment altfel în burgul Bistrița: Festivalul de arte vechi Bistrița, 5-8 Octombrie 2023
- Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania, în discuţie la Bistriţa
- Intervenţie la Biserica Evanghelică din Vermeş! Fundaţia Monumentum aduce 12 meşteri şi arhitecţi să amplaseze un acoperiş provizoriu
- Trei porţi din Centrul istoric, restaurate prin proiectul iniţiat de Petrus Italus Trust! Au fost „adoptate” de Rotary Club Bistrița Nosa, Asociația Hog Bistritz-Nosen şi dr. Alina Moldovan
Adaugă comentariu nou