Florin Iliescu, după Congresul Mondial al Apei:

„În România nu se ţine cont de părerile specialiştilor”

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Apei, Florin Gheorghe Iliescu, a făcut parte din delegaţia care a reprezentat România, în perioada 13 – 21 septembrie, la Congresul Mondial al Apei IWA, în Busan - Coreea.
Florin Iliescu participă de peste 15 ani la aceste manifestări tehnico-ştiinţifice, pentru a intra în contact cu agenda internaţională în domeniul resurselor de apă, dar şi cu comunitatea ştiinţifică.
Şi la această ediţie, „vocea României” în acest domeniu de interes major s-a făcut auzită prin articole şi postere sau prezentări în cadrul workschop-urilor, susţinute de Vasile Ciomoş, Gabriel Racoviţeanu, Alexandru Verioti, Nicolae Pitu, Teodor Popa. Bistriţeanul Florin Iliescu a lansat a o nouă analiză privind metodologia în care se derulează proiectele de investiţii în infrastructura de apă/apă uzată. „Parteneriatul public-privat în sectorul de apă din România: succes sau eşec?”, prezentat de Florin Iliescu, a pus în balanţă şi două studii de caz, grupul Veolia Apa Bucureşti / parteneriatul public-privat la Zalău, propunând corelarea satisfacerii consumatorilor de o serie de criterii. Documentul a fost elaborat alături de un colectiv ştiinţific de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, abordarea practică aparţinând fostului director Aquabis, actualmente consultant în domeniu.
„Congresul a avut o sumedenie de teme importante care de ani buni de zile sunt discutate la nivel internaţional. Pe mine mă îngrijorează faptul că aceste subiecte în România nu există, precum probleme legate de schimbările climatice,, care sunt tot mai accentuate peste tot în lume, faţă de care toţi au planuri de risc, au planuri de acţiune. De exemplu, noi am constatat că anul acesta a fost o secetă foarte mare în România, ca atare, după această perioadă, guvernanţii noştri au zis că trebuie ajutaţi agricultorii. S-ar putea ca şi la noi să fie ceva scris pe hârtie, dar cu ce aplicabilitate? Un alt subiect, reutilizarea apei… Din păcate, multe dintre conceptele care se discută la nivel internaţional, ne vom trezi, peste noapte, că trebuie să luăm nişte măsuri şi în România”, a explicat, în cadrul unei întâlniri cu presa, Florin Iliescu.
Acesta a adăugat că factorii responsabili din ţara noastră nu ţin cont de părerea specialiştilor, deciziile se iau doar pe moment, fără a exista o strategie coerentă pe termen lung. Lipsa de predictibilitate e scuzată prin lipsa fondurilor, de la nivel central la cel local, şi invers, dar, până la urmă, remarca Florin Iliescu, atribuţiile unui manager sau ale unui şef de instituţie stă tocmai în gestionarea resurselor, fie prin atragerea finanţărilor şi dezvoltarea activităţii, fie prin reducerea cheltuielilor.
Oricum, aceste subiecte, aflate în dezbatere publică la nivel internaţional, vor ajunge pe masa ministrului Mediului, poate cineva îşi va face timp să asculte şi o voce autorizată. Poate aşa, România va ajunge să copieze modelul de succes al Portugaliei în absorbţia fondurilor de coeziune sau pe cel al Olandei, în zona operatorilor de astfel de servicii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5