Rugăciune ecumenică, la 12 ani de la incendiul de la Biserica Evanghelică. Primarul Ovidiu Creţu: Astfel de încercări ne pot face mai buni

Joi, 11 iunie 2020, începând cu ora 19.40, în Piața Centrală, va avea loc rugăciunea ecumenică, de comemorarea incendiul care a afectat grav Biserica Evanghelică, în urmă cu 12 ani.

         Dacă atunci simbolul Bistriței părea distrus iar șansele ca el să redevină ce a fost păreau extrem de mici, iată că astăzi putem spune că cele mai optimiste speranțe de acum 12 ani sunt deja cu mult depășite iar faptul că peste 2 ani se va finaliza reabilitarea completă a acestui monument istoric reprezintă o binemeritată răsplată pentru toți cei care au contribuit la acest efort comun.

         Le mulțumesc încă odată în numele cetățenilor Bistriței și îi asigur că implicarea și susținerea lor a fost deosebit de important în acest demers.

Și poate mai important decât faptul că Biserica Evanghelică renaște astăzi este acela că solidaritatea pe care a declanșat-o acest trist eveniment ne face să privim cu încredere spre viitor și să realizăm că astfel de încercări ne pot face mai buni indiferent de ambițiile și pasiunile care, uneori, par a domina viața noastră.

 

 

 

 

Primarul municipiului Bistriţa

Ovidiu Teodor Creţu

 

 

 

 

Comentarii

09/06/20 13:48
Vizitator

„Prost să fii, noroc să ai”, este o zicala arhicunoscuta si auzita de de foarte multa lume. Incendiul devastator declanşat în seara zilei de11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa, care a fost un dezastru pentru oras, a reprezentat un mare noroc pentru Ovidiu Cretu care se afla în postura de candidat pentru primul mandat de primar.
Asadar, Cretu a ajuns primar al Bistritei, având noroc cu incendiul produs la Biserica Evanghelica, care practic l-a scos din cursă pe contracandidatul său, exact inaintea turului al II-lea al alegerilor locale. Altfel nu avea nici o sansa. Apoi in 2012, dupa primul mandat in care nu a convins prin ceva deosebit, Cretu a avut iarasi noroc, cu schimbarea legii electorale si alegerea primarilor din primul tur. Astfel, a iesit din nou primar cu sub 50% din voturi, in conditiile unei participari reduse la vot. La fel s-a intâmplat si in 2016 când a câstigat al treilea mandat de primar, spre disperarea multor bistriteni. Prin urmare, Cretu a beneficiat din plin de zicala mentionata, incat în cazul lui s-ar putea spune „noroc sa ai că prima conditie o indeplinesti”. În cele trei mandate de primar, prin ideile sale năstrusnice in materie edilitara Cretu a reusit „performanta” de a conferi Bistriței nemeritatul nume de „Caracalul Ardealului”.
Nici reabilitarea Bisericii Evanghelice nu a scăpat. Astfel ca după incendiul din 11 iunie 2008, edilii au vopsit turnul bisericii cu vopsea lavabilă, denaturând valoarea istorică a nonumentului de arhitectură medievală. În legătură cu păstrarea trecutului istoric al Bistritei, marele istoric Nicolae Iorga spunea în lucrarea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ”, următoarele: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.
De aceea ar fi cazul ca măcar acu odată cu lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice să se înlăture vopseaua lavabilă de pe ziduri si să se revină la piatra naturală care a înfruntat veacurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5