Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri 26 iunie

Să ne construim viețile noastre, comunitățile noastre, identitățile noastre, fără droguri!

             Raportul european privind drogurile 2017 al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii (OEDT), se bazează pe informaţiile primite de EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) de la statele membre ale Uniunii Europene și de la țara candidată Turcia, precum și de la Norvegia, sub forma unui pachet de rapoarte naționale.Datele statistice prezentate în raport se referă la anul 2015 (sau la ultimul an pentru care sunt disponibile date). Sursa: OEDT, Raportul european privind drogurile, 2017.

            Se estimează că peste 93 de milioane, adică puțin peste un sfert dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din Uniunea Europeană, au încercat droguri ilegale într-un moment al vieții. Experiența consumului de droguri este mai frecvent menționată de bărbați (56,8 milioane) decât de femei (36,8 milioane). Drogul încercat cel mai frecvent este canabisul (53,8 milioane de bărbați și 34,1 milioane de femei), estimările consumului pe durata vieții fiind mult mai scăzute pentru cocaină (12,2 milioane de bărbați și 5,3 milioane de femei), MDMA (9,3 milioane de bărbați și 4,7 milioane de femei) și amfetamine (8,4 milioane de bărbați și 4,2 milioane de femei). Nivelurile consumului de canabis de-a lungul vieții variază considerabil de la o țară la alta, de la aproximativ 8 din 10 adulți în Franța la mai puțin de unul din 20 în Malta și România.

             Consumul de droguri din ultimul an ilustrează consumul recent de droguri, fiind cel mai concentrat în rândul adulților tineri. Se estimează că 18,7 milioane de adulți tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) au consumat droguri în ultimul an, numărul bărbaților fiind de două ori mai mare decât cel al femeilor.

            Potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală – GPS 2016, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 7,6%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 4,1%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,8%. Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă, înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă.

       Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România. După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

Lumea asistă la o nouă problemă alarmantă privind drogurile –şi o mare parte dintre droguri sunt legale. Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante” şi „săruri de baie” substanțele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP - care nu sunt controlate de către Convenția unică privind stupefiantele din 1961 sau de către Convenția privind substanțele psihotrope din 1971) se înmulțesc într-un ritm fără precedent și reprezintă provocări semnificative pentru sănătatea publică.Numărul total al acestor substanțe, care este deja estimat a fi de ordinul sutelor, este în continuă creștere. Amestecurile de SNPP cumpărate în necunoștință de cauză de

către utilizatori au dus la efecte imprevizibile şi uneori dezastruoase.

       Cei care suferă din cauza tulburărilor generate de consumul de droguri pot fi sprijiniţi printr-un tratament bazat pe dovezi şi pot fi prevenite multe decese cauzate de supradoze. Copiii şi tinerii trebuie să fie educaţi cu privire la pericolele pe care le generează drogurile ilicite. Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumului de droguri pot fi prevenite si tratate.

 

                           Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sanatatrii si Educatie pentru Sanatate

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5