Cinci şcoli din judeţ în campania naţională de prevenire a consumului de canabis!

O acţiune de interes vital pentru sănătatea naţiunii, şi mai ales pentru cea a tinerilor, a fost declanşată de Agenţia Naţională Antidrog prin lansarea campaniei naţionale de prevenire a consumului de canabis, sugestiv intitulată „#POTALTFEL”, care se va derula pe o perioadă de 11 luni, începând cu 6 septembrie 2017 până la 31 iulie 2018.
Cu acest prilej, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog B-N a susţinut o conferinţă de presă, prin subcomisar de poliţie, psiholog Maria Simona Borcani, coordonator CPECA B-N, care a prezentat obiectivele şi ţintele acestei companii pentru sensibilizarea grupelor ţintă de persoane predispuse sau care consumă acest drog – canabisul.
În prezenţa partenerilor din această campanie şi a CPECA B-N au fost expuse, cu lux de amănunte şi proiecţii adecvate, riscurile consumului de canabis care continuă să fie cel mai consumat drog din România, reprezentând 4,6% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă în 15 şi 64 de ani, declarând că a experimentat consumul de canabis, din care 2%, în ultimul an şi 1%, în ultima lună.
Se confirmă faptul că tinerii reprezintă o populaţie cu risc crescut în consum, astfel 81,1% dintre cei care au consumat canabis au debutat în consum la vârsta cuprinsă între 15-24 ani.
În cadrul campaniei s-a stabilit un parteneriat cu ISJ B-N, DJST B-N şi alţi factori de decizie implicaţi – Poliţia, Jandarmeria, DSP B-N etc., prin care se vor desfăşura activităţi specifice educative în cadrul a cinci unităţi de învăţământ din judeţ – CN „Liviu Rebreanu”, CN „Andrei Mureşanu”, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, o şcoală din Năsăud şi una din Beclean.
Merită subliniat faptul că în cazul prevalenţei de-a lungul vieţii, cea mai mare valoare se înregistrează pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani (7,4%), prevalenţele care indică un consum actual şi recent, prezintă valori mai mari pentru grupa de vârstă 15-24 ani (3,4% LYP; 2,1% LMP). În cazul populaţiei adulte (35-44 ani), consumul experimental se situează în jurul valorii de 2%, consumul rerent se situează sub 1%, iar cel actual, sub 0,5%.
În 55,8% (faţă de 53,4% în anul anterior) dintre cazurile de urgenţă în care a fost raportat consumul de canabis, persoanele aveau vârsta sub 24 ani, în 23,8% (faţă de 36,2%) aveau vârsta între 25 şi 34 ani, în timp ce 6,4% (faţă de 7,3%) dintre cazuri a fost vorba de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 35-54 ani.
Pentru a evalua consumul problematic de canabis în rândul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani, pentru prima oară în acest tip de studiu a fost introdusă în chestionar scala CAST (Cannabis Abuse Screening Test).
Prin aplicarea acestei scale, s-a constatat că 18,3% dintre cei care au declarat consum de canabis, în ultimul an prezintă un consum problematic de canabis.
Analiza datelor privind consumul de canabis, în funcţie de nivelul educaţional, arată cele mai mari valori ale prevalenţelor pentru persoanele care au studii universitare şi postuniversitare (6,2%, respectiv 2,5%), exceptând prevalenţa în ultima lună, a cărei valoare este mai mare pentru persoanele care au absolvit cel mult studii gimnaziale (1,5%), ceea ce se corelează cu rezultatele prezentate anterior, conform cărora cea mai mare prevalenţă în ultima lună se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani. 3,9% din populaţia care a experimentat consumul de canabis a absolvit studiile liceale şi postliceale, procentul scăzând până la valoarea de 0,9% în cazul consumului în ultima lună. Cel mai „consecvent” consum se înregistrează în cazul persoanelor care au absolvit cel mult studiile gimnaziale, prevalenţa scăzând de la 4,0% luând ca referinţă consumul de-a lungul vieţii, până la 1,5%, în cazul consumului în ultima lună.
Nu vă jucaţi cu drogurile, vă distrugeţi viaţa şi viitorul!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5