Salvatorii de la ISU BN au intervenit la 10.362 situații de urgență, pe parcursul anului trecut!

Comunicat de presă

Îndeplinirea misiunilor în anul 2023 se datorează disponibilităţii echipelor specializate ale inspectoratului de diversificare a misiunilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea instituţiei noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii.

Misiunile din domeniul de competență (intervenția în situații de urgență  și acordarea primului ajutor calificat) au fost realizate de echipajele de la cele șase subunitati de intervenție, dispuse în puncte diferite ale județului Bistrița - Năsăud. În anul 2023, serviciile profesioniste ale inspectoratului au fost alertate pentru 10362 situații de urgență (în medie 28,38 pe zi), înregistrându-se o creștere cu 3,82 % față de anul precedent, dintre care:

  • 259 – incendii
  • 9385 - ajutor medical de urgenţă;
  • 23 - incendii de vegetaţie şi altele;
  • 123 - asistenţa persoanelor;
  • 149 - alte situaţii de urgenţă;
  • 423 - protecţia comunităţilor.

Din păcate, în urma incendiilor, trei persoane și-au pierdut viața.

Echipa pirotehnică a inspectoratului a fost alertată pentru a executa 36 misiuni dintre care 33 misiuni de asanare a terenurilor, de munițiile găsite neexplodate și trei misiuni de distrugere a muniției asanate pe raza județului Bistrița - Năsăud.

În urma activităţilor de control şi verificare, au fost constatate 5208 de nereguli, dintre care 1193 au fost înlăturate şi 3785 sancţionate, fiind aplicate 3289 avertismente şi 496 amenzi contravenţionale în valoare de 2.313.800 lei. Pe timpul activităţilor preventive, au fost efectuate 634 de instruiri, 169 de exerciţii de evacuare şi intervenţie la locul de muncă şi 12  exerciţii cu participarea SVSU sau SPSU.

În cadrul programului ,,Salvator din pasiune”, în anul 2023 s-au derulat două campanii de recrutare, în care s-au înscris în total 78 persoane. Dintre acestea, 65 au parcurs cursul introductiv general și cursul prim ajutor de bază, devenind voluntari în cadrul inspectoratului. În urma pregătirii, aceștia au participat alături de echipajele profesioniste la peste 1252 de intervenții de prim ajutor, precum și la 316 de acțiuni de informare preventivă.

        Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă! Aceasta a fost deviza de la care a pornit organizarea primului Maraton al Resuscitării în județul Bistrița – Năsăud. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița - Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, UPU-SMURD Bistrița, ISU Bistrița-Năsăud și Fundația pentru SMURD.

În ateliere de 30 de minute, participanții maratonului au aflat cum, cu mâinile goale, pot face diferența dintre viață și moarte! Maratonul Resuscitării, ediția 1, Bistrița – 2023 a doborât recordul național de participanți, înregistrat la evenimente similare în cinci orașe – centre universitare din țară, la evenimentul organizat la Teraplast Arena fiind înregistrați 2956 participanți.

Aproximativ 100 de medici, asistenți și voluntari UPU-SMURD și Fundația pentru SMURD au învățat gratuit cum să acționeze într-o situație de urgență în care viața unei persoane dragi este pusă în pericol. Participanții au exersat pe manechine cum pot recunoaște și cum trebuie să intervină în cazul unui stop cardiorespirator sau al înecului și au efectuat manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar.

Activitatea de relaţii internaționale a unităţii a fost realizată în conformitate cu prevederile legale, fiind aplicate în documentaţia realizată pentru deplasările cadrelor inspectoratului la misiuni în afara graniţelor ţării. S-au menținut relațiile cu partenerii din Germania și Elveția. Doi ofițeri și nouă subofițeri ISU Bistrița – Năsăud au participat la misiuni internaționale pentru sprijinirea eforturilor de stingerea a incendiilor de amploare din Grecia și Franța, respectiv un ofițer a participat la un exercițiu internațional de protecție civilă, desfășurat pe parcursul a cinci zile. Ofițerul bistrițean a îndeplinit rolul de safety and security officer și avut responsabilitatea securității modulului de lucru în timpul fazei de transport și exploatare, prin implementarea procedurilor de siguranță și securitate.  Misiunea din localitatea Arcevia din regiunea Marche, în perioada 6-10 iunie a fost a treia misiune internațională, prima în afara granițelor țării, în urma activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde România demonstrează constant angajamentul său în dezvoltarea capacităților de protecție civilă.

Cu siguranță și în anul 2024 vom duce la îndeplinire obiectivele propuse și putem asigura cetățenii acestui județ că vom interveni prompt, ori de câte ori vom fi solicitați, cu același profesionalism ca și până acum.

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5