Sângeorz-Băi, oraşul cu nume de sfânt

Preotul Lucian Viorel Pop, intelectual iubitor de neam şi ţară, bucură sufletele credincioşilor prin volumul monografic “Sângeorz-Băi-Perenitate ortodoxă şi laică”, apărut la Editura BarnaS coordonată de Radu Barna. Cartea are o prefaţă semnată de prof. dr. Mircea Gelu Buta, în care se prezintă povestirea tânărului vindecat de veninul şarpelui cu ajutorul izvorului miraculous şi a crucii biruitoare.

Avem de-a face cu un adevărat act de preţuire pentru înaintaşi, de prezentare a pământului binecuvântat, leagăn şi mormânt pentru părinţii noştri, loc de brazdă şi horă, cunună de veselie şi lacrimi, univers peisagistic someşan cu o istorie milenară. Părintele are calitatea de a se aplica, cu dragoste, asupra paginilor îngălbenite de vreme, ale răboajelor istoriei cu ale sale pergamente, hrisoave, ceasloave, edicte şi cronici, mărturii de necontestat ale perenităţii noastre româneşti. Lucrarea prezintă cadrul natural în care s-a aşezat oraşul-staţiune, problemele de toponimie, dar şi etimologia numelui localităţii, care vine de la Sfântul Mucenic Gheorghe. Prima atestare documentare este în anul 1440, sub numele Zentgyurgy. Nu lipseşte din descriere falnicul port popular, cu care ne mândrim lumii întregi. Apoi casa, de la cea dinaintea primului război mondial, cu tindă şi două încăperi, din lemne şi pământ, la casa interbelică, cu o fundaţie solidă din piatră cioplită, la vilele de azi. Trecutul istoric este bine conturat, de la perioada sclavagistă la cea feudală, Revoluţia de la 1848, mişcarea memorandistică, primul război mondial, Marea Unirte de la 1 Decembrie 1918, Dictatul de la Viena, evreii şi marea lor dramă, intelectualii români arestaţi pe 24 august 1944, al doilea război mondial, instalarea puterii populare, Revoluţia din 1989. Biserica şi şcoala, instituţii etalon ale formării individualităţii poporului, sunt aduse în faţa cititorilor cu lux de amănunte. Nu poţi să nu tresari de bucurie când părintele îţi redescoperă tradiţiile ancestrale, de la cununa grâului, cu tot cu versurile cântecului specific, la şezătoare şi colind. Apoi vin în poveste moaşa, zânele, nănaşa, mirii, toţi într-un grai pitoresc. Trecem un pic şi prin bucătăria someşană, pentru ca apoi să descoperim calităţile miraculoase ale apelor minerale din staţiune. O carte bogat ilustrată, care poate constitui un ghid pentru turiştii ce ne vizitează, fiind un important reper pentru cunoaşterea oamenilor harnici şi primitori de pe Valea Someşului.

Lansarea cărţii va avea loc duminică, de la ora 12.30, după Sfânta Liturghie, la Biserica “Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie, unde slujeşte părintele mLucian Viorel Pop. La eveniment va susţine un buchet de piese laice şi creştine Corala “Andrei Mureşanu”, dirijată de prof. arhidiacon Cornel Pop.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5