Şapte personalităţi care au pus pe hartă renumele judeţului, în galeria Cetăţenilor de Onoare din Bistriţa-Năsăud
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ceremonia de decernare a titlurilor de Cetăţean de Onoare a judeţului Bistriţa-Năsăud a reunit, la Hotel Metropolis, personalităţi de marcă ale mediului academic, universitar, economic, social şi cultural de la nivel naţional. Administraţia judeţeană a avut, din nou, în acest An Centenar, alături Biserica şi Armata. Prefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul Bistriţei – Cristian Niculae, şefi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, şefi ai instituţiilor deconcentrate, Cetăţeni de Onoare ai judeţului, consilieri judeţeni, primari au dat curs invitaţiei preşedintelui Emil Radu Moldovan şi a vicepreşedinţilor Ioan Ţintean şi Vasile Puica de a participa la această gală a recunoştinţei aduse unor oameni care au contribuit la renumele acestui judeţ....
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, preşedintele Consiliului Judeţean remarcând că „anul 2018 este unul cu totul special pentru toţi cei care simt şi trăiesc româneşte”.
„Ne apropiem de una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos și mă bucur că împreună avem ocazia, să ne bucurăm de pace în România și în lume, și de un an care se încheie cu multe realizări concrete pentru județul nostru. Sunt 100 de ani de la momentul în care noi toți avem o țară, a noastră: România! În această săptămână am acordat alături de colegii mei vicepreședinți, domnii Vasile Puica și Ioan Țintean, 281 de premii unor oameni care ne dau încredere într-un viitor mai bun: sportivi care au obținut medalii la campionatele europene și mondiale alături de antrenorii lor, profesori și elevi olimpici care au ajuns în fazele finale ale olimpiadelor școlare sau care au obținut rezultate remarcabile în domeniul științei și educației.
Sunt preocupat alături de colegii mei să punem în valoare lucrurile bune și oamenii din jurul nostru. Din acest motiv am inițiat premierea celor mai buni elevi și sportivi și tot din acest motiv am inițiat acordarea titlurilor de ”Cetățean de onoare” unor personalități care prin cariera lor au făcut diferența. E de datoria noastră, a celor care iubim România și pe români, să promovăm lucrurile care ne unesc, oamenii care ne inspiră și astfel să dăm tinerilor speranța că și în România pot avea un viitor frumos!”, a spus preşedintele Moldovan.
Acesta a subliniat că acest titlu este un simbol și nu aduce posesorului beneficii materiale și tocmia de aceea valoarea sa este una neprețuită! „Este parte din inima și sufletul bistrițenilor care de veacuri au știut să îi respecte pe cei care le-au făcut viața mai bună, indiferent dacă ei s-au născut pe aceste meleaguri sau nu! Nu întâmplător, până acum au fost propuși pentru titlul de ”Cetățean de onoare al județului”, acei oameni care au schimbat comunitatea și societate în bine! Le mulțumesc pentru binele care l-au adus lumii și comunității noastre, de aici, din cel mai frumos loc de pe pământ, județul Bistrița-Năsăud!”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean.
Viceprimarul Cristian Niculae a menţionat că această gală tinde să devină o tradiţie la fel ca premiile municipiului Bistriţa, în timp ce Ovidiu Frenţ a subliniat faptul că astăzi este şi Ziua Mondială a Solidarităţii Umane, iar în acest an 2018 ne-au lipsit „înţelegerea şi solidaritatea”, o lecţie pe care o putem învăţa şi aplica pe viitor.
Primul titlu de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud i-a fost conferit academicianului prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Laudatio fiind prezentat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. În anul 2001, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop ajunge membru corespondent al Academiei Române, membru titular în anul 2010, iar, în anul 2018, devine Preşedinte al acestei prestigioase instituţii. Are o carieră impresionantă de dascăl, cercetător şi autor a peste 70 de cărţi, tratate şi manuale universitare și a peste 500 de studii, articole sau recenzii. Pentru remarcarea meritelor sale deosebite a obţinut titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Alba Iulia, Timişoara, Oradea, Cahul, Galaţi, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea de Stat din Chişinău, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş. „Vă mulţumesc pentru acest titlu. E pentru toţi înaintaşii de pe aceste meleaguri care au fost profesori sau studenţii Universităţii Daciei Superioare, ce împlineşte Centenarul în 2019”, a transmis rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a prezentat câteva repere din activitatea Mitropolitului Andrei Andreicuţ, cel de-al doilea Cetăţean de Onoare al acestei ediţii. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuţ este o personalitate marcantă care şi-a pus amprenta pe viaţa socială şi culturală a judeţului Bistriţa-Năsăud prin implicarea în viața comunității și în special datorită inițiativei de a construi Centrul Misionar pentru Tineret ”Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi. În ceea ce priveşte cariera didactică, predă ca profesor universitar doctor în teologie, atât la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cât şi la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia al cărei membru fondator este. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuţ a publicat 17 cărţi, numeroase broșuri de interes misionar, a înfiinţat trei mănăstiri, 10 parohii, 3 centre pentru tineret, un centru pentru cateheză, o grădiniţă, o şcoală primară și o şcoală gimnazială pentru recuperarea copiilor în abandon şcolar. De-a lungul timpului, a obţinut numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire, care au culminat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de "Mare Ofiţer" oferit de Președintele României și titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în anul 2012. „Mulţumesc pentru această gratulare în preajma Crăciunului”, a spus ÎPS Andrei, mesajul său axându-se pe faptul că pomul de Crăciun nu e altceva decât simbolul Domnului nostru Iisus Hristos, „pomul vieţii”.
General maior dr. Virgil –Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, de altfel Cetăţean de Onoare al judeţului nostru, a scos în evidenţă activitatea unui camarad, general maior (rez.) dr. Ioan Manci, căruia i-a fost acordat acest titlu de Cetăţean de Onoare. General-maior (rz.) doctor Ioan Manci s-a născut în localitatea Beudiu, județul Bistrița-Năsăud. A studiat la Liceul Militar „Ștefan cel Mare”, la Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” și de-a lungul carierei militare a îndeplinit numai funcții de comandă, începând de la cea de comandant de pluton, la cea de comandant al Diviziei 4 Infanterie “Gemina” Cluj-Napoca. Din 2010, ca încununare a unei cariere demne de invidiat, general-maior (rz.) Doctor Ioan Manci desfășoară o activitate didactică universitară la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri din domeniul securității naționale. „Nu putem să realizăm ceea ce ne-am propus fără încredere în posibilităţile noastre şi printr-o puternică credinţă. Nu credeam că Valea Meleşului – Chiochiş şi Nuşeni - va avea doi generali (n.n. – Ioan Manci şi Dorin Blaiu)”, a spus cel premiat. Acesta a mulţumit părinţilor şi profesorilor care l-au format, camarazilor cu care a lucrat în cariera sa militară, dar şi familiei pentru susţinerea necondiţionată.
Despre prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârţan a vorbit lector univ. dr. Ion Tudor Felezeu. Prof. univ. dr. Liviu Petru Zâpârţan, istoric și filosof, este originar din Şieu-Odorhei. Domnia sa are o carieră impresionantă ca dascăl, dar și ca autor, publicând peste 60 de lucrări de specialitate în ţară şi străinătate. În perioada 1995 – 2000 a fost numit Ambasadorul României la Luxembourg, iar la încheierea misiunii în această ţară a primit Ordinul "Marea Cruce de Merit a Marelui Ducat de Luxembourg". Din anul 2016, este Ambasador al României la Vatican, fiind numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta. De menționat că prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârţan, începând cu anul 2012, este membru al Institutului European de Drept de la Viena. „Nu am fost un om cu decoraţii. Port cu mândrie titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Şieu Odorhei şi de astăzi pe cel al judeţului Bistriţa-Năsăud. Mulţumesc conducerii judeţului Bistriţa-Năsăud, prefectului Ovidiu Frenţ, membrilor Consiliului Judeţean care au votat această propunere”, a transmis, printr-un mesaj video prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan, care a menţionat de activitatea pe care trebuie să se concentreze în perioada următoare, şi anume organizarea vizitei Papei Francisc I, dar şi preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene.
Cel de-al patrulea titlu de Cetăţean de Onoare al judeţului în 2018 i-a fost conferit lui Ioan Repede, care şi-a „autografiat munca cu excelenţă”, după cum remarca în Laudatio Vasile Bar, preşedintele CCI B-N. Ioan Repede Și-a început cariera profesională ca tehnolog în cadrul societăţii ROMBAT S.A. Bistriţa, apoi Director de Cercetare şi Dezvoltare, devenind ulterior Director tehnic şi începând cu anul 1995 este Director general al aceleiaşi companii. SC Rombat SA Bistrița este una dintre companiile de top ale României și una dintre cele mai cunoscute din Europa. Așa cum în fiecare, România se mișcă și datorită bateriilor Rombat, domnul Ioan Repede este la rândul său un promotor al sportului. Astfel, sub conducerea sa, societatea ROMBAT S.A. Bistriţa este unul dintre cei mai activi sponsori în plan sportiv din judeţ, implicându-se financiar în susţinerea echipei de handbal Gloria 2018 Bistrița-Năsăud. „Sunt onorat să primesc acest titlu împreună cu mari personalităţi ale României, pe care le preţuiesc”, a spus directorul general al Rombat.
Dragoş Bucurenci, ambasador al proiectului Via Transilvanica, a venit la Bistriţa pentru a susţine un alt prieten al judeţului nostru, de astăzi Cetăţean de Onoare, şi anume pe Ştefan Vasile Dărăbuş, director general pentru Europa Centrală şi de Sud al Hope and Homes for Children din Marea Britanie. În calitatea de director regional al HHC, coordonează proiecte în sprijinul protecției copilului în România, Bulgaria, Bosnia -Herzegovina, Grecia, Republica Moldova, Transnistria și celelalte țări din regiune. Proiectele Fundației HHC România au debutat în județul Bistrița-Năsăud în anul 2011 și de atunci aici s-au construit 5 case de tip familial în Teaca, Năsăud și Bistrița. În semn de deosebită apreciere pentru activitatea desfășurată în sprijinul reformei sistemului de protecție a copilului din România, Ștefan-Vasile Dărăbuș a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler. „Preiau această distincţie în numele HHC, a asistenţilor sociali, educatorilor, profesorilor care lucrează îndeaproape cu familiile”, a spus Ştefan Dărăbuş, mulţumind partenerilor locali – Delia Rus şi Crina Andreica de la DGASPC B-N, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean.
Nu în ultimul rând, ultimul titlu i-a fost acordat tânărului Cristian Bodnar, pe care prof. pens. Ioan Pop de la C.N. „Liviu Rebreanu” l-a caracterizat drept „cel mai complex elev”. Cristian Bodnar este un tânăr cercetător masterand la Universitatea Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii, în cadrul grupului de Inteligență Artificială și Biologie Computațională. Cercetează algoritmi genetici pentru roboți autonomi capabili de a învăța singuri cum să performeze în diverse medii. Marea performanță intelectual-cognitivă și de cercetare a fost recunoscută și răsplătită prin conferirea celei mai importante distincții care poate fi cucerită de studenți, și anume “The Undergraduate Awards 2018” – premiul cunoscut și drept „Premiul Nobel Junior”. Cristian a mulţumit părinţilor şi profesorilor care l-au format însă a ţinut să constate că „România se întoarce în timp”, că se depărtează de valorile europene, făcând referile la slăbirea independenţei justiţiei, dar şi la posibilitatea adoptării unei ordonanţe pe amnistie şi graţiere. Tânărul bistriţean a făcut apel către toţi cei prezenţi să pună umărul la o societate a valorilor .
***
Diplome de excelenţă pentru bistriţeni care au performat în 2018!
În semn de recunoaștere pentru merite deosebite, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud acordă ”Diplome de excelență”, unor persoane care prin munca desfășurată au dat dovadă de mult suflet față de semenii lor.
Este vorba despre Victoria Moldovan – din Nimigea de Sus, asistent maternal profesionist din anul 2004; Ana Palage – din Feldru, asistent maternal profesionist din anul 2016; Mărioara Buşciu – din Zagra, asistent maternal profesionist din anul 2004; Maria Lazăt – din Bistrița, asistent maternal profesionist din anul 2004; familia Floriţa şi Iona Veconiu - din Arcalia, asistenți maternali profesioniști.
Dilplomă de excelenţă a fost acordată şi pentru Maria Şotropa – pentru activitatea desfășurată în administrația publică a județului Bistrița-Năsăud în calitate de secretar al comunei Poiana Ilvei în perioada 2003- 2018 şi lui Mihail Vereş pentru activitatea desfășurată în administrația publică a județului Bistrița-Năsăud în calitate de secretar al comunei Zagra în perioada 1990-2018.
Diplomă de excelenţă i-a fost acordată lui Lucian Naghi pentru activitatea desfășurată în administrația publică a județului Bistrița-Năsăud, în timp ce Maria Şugar a primit o diplomă de merit, ambii fiind pensionaţi de la Consiliul Judeţean.
Tot Diplomă de excelenţă au primit Alexa Dragu pentru prestația extraordinară de la emisiunea ”Vocea României” şi CRISTIAN MOLDOVAN pentru prestația extraordinară de la emisiunea ”X Factor”,
Nu în ultimul rând, Diplomă de excelență a primit Asociației TĂȘULEASA SOCIAL pentru cel mai original și frumos proiect lansat în Anul Centenar, ”VIA TRANSILVANICA”, pentru primul drum care unește românii din toată România și pentru primii 134 km inaugurați în județul Bistrița-Năsăud.
Citiţi şi:
- În an centenar, șapte personalități marcante vor primi titlul de Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud!
- Ambasadorul României la Vatican, bistriţeanul Petru-Liviu Zăpârţan: Ne mângâiem cu gândul că poate, în anul care vine, Papa Francisc va binecuvânta Grădina Maicii Domnului
- Zece Cetăţeni de Onoare pentru Bistriţa-Năsăud! Preşedintele Radu Moldovan: E o parte din inima și sufletul bistrițenilor oferite ambasadorilor noştri!
- Bistriţa-Năsăud are cu ce se mândri: Oameni şi locuri, istorie, cultură, sport. Şi povestea continuă
- Cinci personalităţi pe constelaţia Cetăţenilor de onoare din Bistriţa-Năsăud. Preşedintele Moldovan: E un titlu simbol, parte din inima bistriţenilor
Adaugă comentariu nou