Sărbătoare pentru Alexandru Pugna

Joi după-masa, premergător Galei Festivalului „Pană de păun”, Alexandru Pugna a lansat, în holul Centrului Cultural Municipal, volumul vieţii şi activităţii lui, „Pe cărări de cânt şi dor”. Cartea, apărută sub semnătura lui Tiberiu Irimia şi a Marianei Pop, la Editura Karuna, aduce, într-o ţinută grafică aparte, o lecţie pentru tinerii debutanţi într-ale folclorului, în care erou principal este căienarul Alexandru Pugna.

Facem cunoştinţă cu etapele ascensiunii artistice, cu bucuriile vieţii de familie, cu gândurile despre artist ale marilor interpreţi de folclor şi a realizatorilor de la televiziunile şi radiourile centrale, acolo unde Alexandru Pugna a avut, în decursul celor 21 de ani de carieră, a doua casă.

Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Gălăţean spune că în cămaşa lui Ion a lui Rebreanu, Alexandru Pugna vine în faţa publicului cu cântecul ţăranului someşan, stând mereu cu capul sus, astfel încât vocea lui să răsune în toată ţara.

La rândul lui, etno-muzicologul Gruia Stoia, de la Radio România, îl declară pe Pugna „verdele proaspăt al creaţiei în toate anotimpurile existenţei, un creator de valori, un mare om de cultură”.

La rândul lor, scriitorii Tiberiu Irimia şi Mariana Pop au vorbit despre demersul acestei cărţi, cofinanţat de Asociaţia Happy Smyle. Din tirajul de 1000 exemplare, 500 vor fi distribuite gratuit de editură şi asociaţie în bibliotecile judeţene din ţară şi la liceele de specialitate.

Emoţionante au fost şi cuvintele părintelui Iulian Ceuşan, coleg la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. În numele colegilor de cântec a vorbit Valeria Peter Predescu, care i-a dăruit interpretului trei aluni pentru grădina proprie. Menţionăm prezenţa unei delegaţii numeroase de la Căianu Mic, din care, bineînţeles, nu putea lipsi mama Ludovica. Un nou pas demn de admirat în cariera artistică a omului complex care este Alexandru Pugna. Au fost alături de el artişti şi oameni de cultură, amintind aici doar pe Cornelia Ardelean Archiudean, protopopul Alexandru Vidican, Victoria Fătu-Nalaţiu, directorul instituţiei gazdă – Dorel Cosma, preotul şi scriitorul Ioan Pintea, colegi de partid, dar şi simpli admiratori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5