La Şcoala Generală Valea Spinului Năsăud

Sărbătoarea romilor

La Şcoala Generală Valea Spinului Năsăud, unde învaţă în majoritate elevi de etnie romă, s-a desfăşurat miercuri, 8 aprilie, a doua ediţie a „Zilei internaţionale a romilor”, ocazie cu care directorul şcolii, prof. Nicolae Roş, a făcut un scurt istoric despre romi şi însemnătatea acestei sărbători, despre care spune că împreună cu cadrele didactice vor s-o permanentizeze, iar pe viitor şi-au propus un festival al romilor naţional sau chiar internaţional. În acest sens, ne spune directorul Roş, au ceva legături cu Elveţia.

În organizarea acestei manifestări au fost sprijiniţi de Primăria şi Consiliul Local Năsăud şi personal de primarul Dumitru Mureşan, căruia ţine să-i mulţumească personal pentru mâna întinsă ori de câte ori a solicitat-o, a precizat directorul Nicolae Roş.

Pentru ca totul să iasă bine, cadrele didactice s-au implicat cu tot ce s-a putut, în special cu răbdare, reuşind în final, un adevărat spectacol. Astfel, Lucica Drăgan, Doru Chiriac (care este şi consilier local), Ovidiu Ciocănea, Mirela Munteanu, Alina Lup şi Angelica Constantin – dascălii implicaţi trup şi suflet la buna reuşită a manifestării, au organizat o expoziţie cu icoane pictate pe sticlă şi lemn de elevii romi, i-au învăţat cântece şi poezii în Lb. română şi Romanes, culminând cu dansuri specifice în deosebite costume ţigăneşti.

Au fost aplaudaţi, filmaţi şi încurajaţi de părinţii prezenţi în sală, mândri de odraslele lor. Protagoniştii – elevii artişti – au fost răsplătiţi cu sucuri, dulciuri, un tort uriaş trimis de Primărie prin delegaţii Dana Fetti şi Maria Frişan, în timp ce părinţii au primit câte o cafea, o prăjitură şi un suc, plecând fericiţi toţi. Cei mai buni au primit şi diplome de participarea la cea de-a doua ediţie a „Zilei internaţionale a romilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5