Sava Negrean Brudașcu cântă în Piața Unirii
Unirea Principatelor române va fi marcată duminică şi în oraşul nostru.
Manifestările sunt organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" şi Garnizoana Bistriţa.
Acestea vor debuta la ora 12:30 la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.
Acţiunile dedicate acestei zile vor consta în:
-Ceremonial militar-religios:
-acordarea onorului militar;
-salutul Drapelului de Luptă;
-intonarea Imnului Naţional al României;
-oficierea serviciului religios;
-alocuţiuni;
-depunerea coroanei de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza;
În finalul evenimentului Centrul Cultural Municipal va organiza şi un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric ”Cununa de pe Someș”, soliștii: Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, Ionela Lechințan, David Viorel, Ionuț Zegrean, Elena Rusu, Teodora Simionca, Cornelia Hoha, Cristina Livia Scurtu și Rodica Cornea.
În acest an o vom avea ca și invitat special pe îndrăgita interpretă Sava Negrean Brudașcu.
Citiţi şi:
- Sava Negrean Brudașcu a însufleţit sărbătoarea din Piața Unirii, sub ochii domnitorului Alexandru Ioan Cuza
- 24 Ianuarie, Ziua Unirii. Programul manifestărilor
- Vezi ce manifestări au pregătit autorităţile judeţene de Ziua Unirii!
- Sub semnul Unirii
- Duminică, 10 iunie, Sărbătoarea cireşelor la Măluţ. Sava Negrean Brudaşcu, invitată de onoare
Comentarii
Anuntul cum ca manifestarile "vor debuta la ora 12:30 la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii", desi pare normal , ascunde o doza de neadevar si anormalitate. Trebuie stiut ca Piata Unirii din Bistrita isi trage numele de la Marea Unire din din 1 Decembrie, 1918 desi nici un simbol nu aminteste de acest moment istoric, devenit in prezent Ziua Nationala a Romaniei. De aici din Piata Unirii reprezentantii Bistritei au plecat in 1918 la Alba Iulia dupa ce credentialele au fost sfintite in biserica greco-catolica achizitionata de romanii din oras inca din 1895. Prin urmare Piata Unirii nu are nici o legatura cu mica unire si cu bustul lui Cuza pe care un primar incult l-a mutat aici de la IJP, necunoscand istoria locului. Dupa mintea unora, unire sa fie; nu conteaza daca-i mare sau mica.
Ma bucur ca se manifesta tot mai mult spiritul national, ma bucura faptul ca "dam mana cu mana" care e tot romana! Ce alt exemplu mai edificator poate fi decat faptul ca salajeanca noastra Sava Negrean Brudascu canta la Bistrita de 24 Ianuarie, pe cand la Zalau intr-un spectacol tot cu ocazia Micii Uniri canta rebrisoreanul Cristian Pomohaci! Cinste voua mesageri ai romanismului si spiritului national!
Mutarea statuii lui Cuza de la IJP in Piata Unirii nu este singura incercare de falsificare a istoriei locului, care simbolizeaza legatura Bistritei cu Marea Unire din 1918. Mai importanta ramane contributia Bisericii Greco-catolice la marele act al Unirii de la Alba Iulia, despre care marele istoric Nicolae Iorga spunea că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică.
Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Acum nimic nu mai aminteste despre trecutul greco-catolic al primei bisericii romanesti din interiorul vechii cetati a Bistritei. Dimpotriva, dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, chiar daca inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la “Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu. De altfel, Biserica de pe Odobescu, avand hramul “Sfintii trei ierarhi” a primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor si protopop a fost Grigore Pletosu.
Adaugă comentariu nou