Sub semnul Unirii
Piaţa Unirii din Bistriţa a fost animată pentru prima dată cu prilejul Zilei de 24 Ianuarie, zi care marchează Unirea Principatelor Române. Ceremonialul a avut loc lîngă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, venit aici în locul romancierului Liviu Rebreanu, de curând, din faţa sediului Poliţiei. Primarul Ovidiu Teodor Creţu a mulţumit în discursul său sculptorului Mircea Mocanu, care a făurit chipul domnitorului: “consider că locul acestei statui trebuie să fie aici, în Piaţa Unirii, pentru că Alexandru Ioan Cuza este cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române”. La 153 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost prezenţi prefectul judeţului, Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, directori ai instituţiilor publice şi militarizate.
Programul a cuprins un ceremonial militar - religios, acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional, oficierea serviciului religios, depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, defilarea gărzii de onoare. Artiştii Centrului Municipal de Cultură Petre Petruse, Mărioara Sigheartău, Adina Băeşiu şi Cristina Scurtu au susţinut sub bagheta orchestrei condusă de Elvira Botiş un program de cântece patriotice. În final participanţii s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii.
Citiţi şi:
- Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Bistriţenii, aşteptaţi să se prindă în Hora Unirii
- Ziua Unirii, marcată la Bistriţa, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza
- Cuza ne aşteaptă în noua locaţie- Piaţa Unirii
- (Video) De la oficialităţi până la oameni simpli, bistriţenii s-au prins în horă la 161 de ani de la Unirea Principatelor Române!
- Sute de bistrițeni s-au prins în Hora Unirii sub privirea blândă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române
Comentarii
Iata cum a axplicat primarul ideia mutarii bustului lui Cuza de la IJP in Piata Unirii din Bistrita : ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara". Amice, esti...idiot i-ar raspunde 'conu Iancu'. Pai daca Piata Unirii din Bistrita isi datoreaza numele Marii Uniri de la 1918, de ce ai mutat aici un simbol al "micii uniri" cu care nu are nici o legatura. De ce nu ai lasat statuia la IJP care a comandat si platit lucrarea si cu care asa cum singur ai spus are legatura.
“consider că locul acestei statui trebuie să fie aici, în Piaţa Unirii, pentru că Alexandru Ioan Cuza este cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române” a declarat primarul la 24 ianuarie dovedind o crasa superficialitate in intelegerea istoriei Bistritei. Piata Unirii din Bistrita nu are nici o legatura cu "mica unire" ci cu Marea Unire de la 1918. Un primar incult si ignorant a mutat aici bustul lui Cuza dezvelit cu cativa ani in urma la IJP, confundand Marea Unire cu un simbol al micii uniri. Oare cei care au amplasat bustul lui Cuza la IJP au fost tampiti sau primarul mediocru si superficial care l-a mutat cheltuind aiurea niste bani publici? Si nu este la singura abatere. Unde a disparut bustul lui Petru Rares din piata cu acelasi nume?
Adaugă comentariu nou