Scene din viaţa de ieri şi de azi
Clasa a IX-a G de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu " a efectuat o vizită la redacţia ziarului "Răsunetul". Colectivul clasei format din 30 de elevi şi prof. diriginte Doina Macarie au avut ca scop descoperirea universului în care jurnaliştii locali îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi pentru asigurarea continuităţii publicaţiei. Această vizită a fost cu atât mai importanta cu cât doamna profesoară Doina Macarie organizează în fiecare an, cu clasele de gimnaziu, diferite proiecte, printre care şi unul bazat pe tema: "Scene din viaţa de ieri şi de azi". Ca şi în anii precedenţi colectivul de elevi a fost împărţit în 4 grupe, fiecare având rolul de a trece în revistă câte o secţiune a culturii oraşului nostru: istoria şi geografia locului, manifestările şi curentele artistice şi literare, dar şi publicaţiile apărute de-a lungul timpului.
Încă de la intrarea în redacţie, am fost întâmpinaţi prieteneşte de către Menuţ Maximinian, unul dintre directorii ziarului, care ne-a introdus în lumea jurnalismului printr-o mică istorisire a evenimentelor care au avut loc în decursul a patru decenii de activitate. Numele ziarului provine de la creaţia autorului local, Andrei Mureşanu "Un Răsunet", care ulterior devine imnul naţional al României; sub acest titlul se află primele două versuri ale poeziei: Deşteapta-te, Române, din somnul cel de moarte/În care te-adânciră barbarii de tirani! Domnul Menuţ Maximinian a fost foarte amabil şi a răspuns întrebărilor adresate de către elevii care se ocupă de partea jurnalistică a oraşului. A fost prezent la întâlnirea noastră domnul profesor de limba şi literatura română de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" dr. Vasile Filip în calitate de colaborator al cotidianului, care a prezentat un proiect pe care domnia sa îl coordonează, explicând în ce constă proiectul dar şi colaborarea cu Răsunetul. Domnul profesor a răspuns apoi întrebărilor colegilor noştri legate de secţiunea cultural- artistică. De asemenea a fost prezent renumitul autor de romane SF (aşa cum le auto-intitulează) Alexandru Cristian Miloş. Câteva cuvinte din partea domnului Cristian Miloş au fost suficiente pentru a realiza cunoştinţele bogate pe care le deţine, fiecare argument pe care îl aduce comunităţii în care trăim poate fi dovedit de vasta colecţie de documente şi cărţi pe care le posedă şi de seria de 25 de cărţi publicate în 30 de ţări, printre care Canada, America, China, Japonia, India etc. Această vizită a fost utilă tuturor celor care doresc să afle mai multe despre scrierea unui ziar şi cei care stau în spatele acestui demers.
Sergiu-Ştefan Moldovan
clasa a IX-a G, Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu"
Citiţi şi:
- Elevii de la “Andrei Mureşanu” au vizitat redacţia “Răsunetul”
- Camelia Tabără, inspector şcolar general: Da, sunt de acord ca secţia maghiară de la CN "Andrei Mureşanu" să devină şcoală de sine stătătoare
- Olimpiada Județeană de Limba și literatura maghiară „Mikes Kelemen” și-a stabilit câștigătorii!
- Prof. Stela Todea: Sunt atât de mândră că am fost şi am revenit în aceeaşi şcoală
- Elevi ai C.N. Andrei Mureşanu, în vizită la Răsunetul, în proiectul Scene din viaţa de ieri şi de azi
Adaugă comentariu nou