SCHIMBUL PEDAGOGIC DINTRE COLEGIUL NAŢIONAL „LIVIU REBREANU” BISTRIŢA ŞI „CELTIS-GYMNASIUM” SCHWEINFURT (GERMANIA), LA CEA DE-A PATRA EDIŢIE

În perioada 21 – 27 martie 2012, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa a fost gazdă pentru 12 elevi ai „Celtis-Gymnasium” Schweinfurt (Germania), însoţiţi de profesorii lor, d-na Katharina Christof şi dl. Richard Schenker. Bazele acestui parteneriat au fost puse în urmă cu patru ani de d-na Marianne Arcălean, fost profesor de limba germană şi director adjunct în cadrul CNLR, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai oraşului de pe Main.

Oaspeţii au avut parte de un program complex şi diversificat, pregătit cu minuţiozitate de profesorii Ioan Arcălean (coordonator proiect) şi Andreea Chiş. Astfel, joi, 22 martie, germanii au fost întâmpinaţi de dl. Constantin Rus şi d-na Gabriela Mucea (directorul, respectiv directorul adjunct al CNLR), prilej cu care aceştia au fost informaţi despre sistemul educaţional în România şi despre structura din cadrul unităţii de învăţământ-gazdă. După-amiază, în cadrul „turului oraşului”, profesorii Silvius Chiş şi Ioan Arcălean au reuşit să capteze atenţia celor prezenţi cu date de referinţă din cadrul istoriei fostului burg săsesc, Bistritz.

Nu a lipsit, bineînţeles, vizitarea Bisericii Evanghelice, descrise cu har de preotul paroh Johann-Dieter Krauss. Vizitarea salinei din Turda, a municipiului Cluj-Napoca, a staţiunilor Vatra Dornei, Piatra Fântânele, Colibiţa, Cormaia, Fiad, Poiana Zânelor şi Valea Blaznei, dar şi a hergheliei din Beclean, au fost doar unele dintre „surprizele” pregătite de bistriţeni, iar timpul petrecut în cadrul familiilor-gazdă a contribuit la cunoaşterea unor obiceiuri tipic ardeleneşti.

Programul artistic oferit de gazde în ultima seară i-a avut ca protagonişti pe membrii formaţiei de dansuri săseşti „Regenbogen”, care au reuşit să-i impresioneze pe oaspeţi atât prin calitatea evoluţiei, cât şi prin ţinutele tradiţionale etalate. Ca mulţumire, aceştia au pregătit la rândul lor un scurt moment muzical, atât în limba germană, cât şi în limba română. Deosebit de emoţionant a fost momentul în care elevii nord-bavarezi au interpretat „imnul” Transilvaniei, „Siebenbürgen, süße Heimat“ / „Transilvanie, drag tărâm”, aceştia fiind îndelung aplaudaţi de români. În final, germanii au avut prilejul de a savura o cină cu bucate tipic româneşti, nelipsind sarmalele cu mămăliguţă şi smântână, pastrama şi caşul de oaie, telemeaua, jumările, slănina, ceapa verde şi ridichile.

Ioan Arcălean (prof. CNLR-Bistriţa)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5