Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, Campioana proiectelor educaţionale
Şcoala Gimnazială Budacu de Sus o putem numi Campioana proiectelor educaţionale şi de infrastructură. Începând cu anul 1997, directorul Şcolii Gimnaziale, profesorul Niculae Dumitru Zăpârţan a accesat numeroase proiecte şi sponsorizări, reuşind să modernizeze toate corpurile de clădire ale şcolii şi grădiniţelor la standarde europene, iar elevii şi cadrele didactice au fost implicate în numeroase proiecte educaţionale.
Ultimul mare proiect s-a încheiat, recent, la Şcoala Gimnazială din localitatea Budacu de Sus, proiectul finanţat din fonduri europene „Educaţia, şansa noastră pentru viitor!” POSDRU/91/2.2/S/62447, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, la care au participat 83 de elevi ai şcolii din ciclul primar şi gimnazial. Proiectul, iniţiat în 2011 şi desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Gedeon, a urmărit prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii prin adoptarea unor planuri de acţiune în domeniul educaţiei care să determine menţinerea participanţilor într-un sistem educaţional deschis şi incluziv.
Beneficiarii proiectului au fost elevi care provin din familii dezavantajate, sărace, monoparentale, ai căror părinţi sunt decedaţi, au un nivel de educaţie scăzut sau sunt analfabeţi, din familii în care abandonul şcolar este întâlnit la fraţii mai mari, din familii care nu pot asigura supravegherea necesară pregătirii copiilor pentru şcoală, familii cu un coeficient ridicat de risc pentru evoluţia copilului.
Cei 83 de elevi beneficiari ai proiectului au primit lunar burse în valoare de 190 lei şi au participat, după orele de curs, la programul de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii „Şcoala după Şcoală”, în cadrul căruia s-au desfăşurat activităţi de consiliere psihopedagogică şi de educaţie remedială. Astfel, în fiecare lună, elevii au beneficiat de 3 ore de consiliere şcolară şi remedială, în vederea creşterii nivelului de motivare, a stimei de sine, a relaţionării cu alte persoane, dezvoltarea unor abilităţi de viaţă. De asemenea, au beneficiat de activităţi remediale, astfel: 6 ore săptămânal pentru limba şi literatura română şi matematică, 2 ore de limba franceză şi 2 ore de TIC. În cadrul programului Şcoala după şcoală, elevii au fost sprijiniţi în efectuarea asistată a temelor, în activităţi de aprofundare a cunoştinţelor, de remediere, recuperare şcolară şi ameliorare a dificultăţilor în învăţare, de remediere comportamentală şi aptitudinală, activităţi de socializare.
Alături de elevii participanţi şi părinţii acestora, au beneficiat, de câte 2 ore pe lună, de consiliere cu părinţii, în cadrul cărora s-au tratat teme menite să crească gradul de implicare a acestora in viaţa şcolii şi să îmbunătăţească relaţia copil – părinte - şcoală.
Activităţile de remediere şi consiliere au fost conduse şi organizate de directorul şcolii Dumitru Niculae Zăpârţan coordonatorul proiectului, alături de profesorii Cucui Ana,Ţarcă Delia, Pop Meda, Ianul Anca, care au urmat cursuri de instruire specifică pentru desfăşurarea acestor tipuri de activităţi.
Acum, la încheierea acestui proiect, directorul şcolii, prof. Niculae Zăpârţan, precizează: “În urma activităţilor de educaţie remedială desfăşurate, s-a constatat îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură la nivelul scolii, creşterea motivaţiei şcolare şi a stimei de sine la elevi, reducerea absenteismului şi implicarea activă a elevilor în activitatea şcolară ca urmare a diminuării lacunelor cognitive. De asemenea, bursele acordate au constituit o puternică motivaţie extrinsecă de participare zilnică la activităţile şcolare şi remediale, reprezentând totodată o reală susţinere financiară a elevului în procurarea obiectelor necesare şcolarizării ştiind faptul că peste 80 au o situaţie materială extrem de sensibilă, ca să nu spun mai mult. Mulţumesc pe această cale colegilor care m-au înţeles şi au muncit aproape un an de zile voluntar deoarece finanţările prin POSDRU au fost sistate, iar din cele 10 şcoli care au fost cuprinse în acest proiect, au mai rămas doar 2. Mulţumesc Asociaţiei Gedeon, reprezentanţilor acestora în judeţul nostru - manager proiect Adina Constantinescu şi Ioana Suciu -, Partida Social Democrată a Romilor, cu care am avut o colaborare foarte bună, mulţumesc părinţilor şi elevilor pentru implicarea lor totală în finalizarea acestui important proiect atât de util tuturor.”
Citiţi şi:
- Educația este șansa ta! Ore remediale, achiziții de carte și vizite de studiu pentru elevii de la Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței
- Educația este șansa ta! Proiect finanţat prin PNRAS, la Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații-Bistriței
- „Educația este șansa ta!”. Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații-Bistriței a obţinut finanţare în cadrul PNRAS!
- 420 de elevi din 11 şcoli beneficiază de ore de educaţie remedială şi consiliere psihopedagogică
- Activităţi extraşcolare prin proiectul “DE LA CAUZE LA EFECTE prevenind riscul de abandon școlar la ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘIEUȚ“
Adaugă comentariu nou