Scriitorul Alexandru Vlad, prietenul bistriţenilor, a încetat din viață. Gavril Ţărmure: Şi-a simţit sfârşitul, ne grăbeam să edităm o nouă carte

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, prin preşedintele Irina Petraş, anunţă cu durere încetarea din viaţă a prozatorului Alexandru Vlad.

Alexandru VLAD (31 iulie 1950, Suceag /Cluj – 15 martie 2015, Cluj-Napoca). Prozator, traducător. Facultatea de filologie a UBB Cluj (1974). Debut absolut în Echinox, 1973. Volume: Aripa grifonului, povestiri, 1980; Drumul spre Polul Sud, proză scurtă, 1985; Frigul verii, roman, 1985; Fals tratat de convieţuire: trei tablouri din secuime şi un malaxor (în colaborare cu Daniel Vighi, András Visky, într-o versiune concepută şi editată de Marius Lazăr), 2002; Sticla de lampă, 2002; Viaţa mea în slujba statului, povestiri, 2004; Iarna, mai nepăsători ca vara, 2005; Curcubeul dublu, 2008; Măsline aproape gratis (proze asortate), 2010; Ploile amare, roman, 2011, Cenuşă în buzunare, 2014. Prezent în antologiile Nuvela şi povestirea românească în deceniul opt, 1983; Chef cu femei urâte, 1997; Generaţia 80 în proza scurtă, 1998; Competiţia continuă, 1994; 1998. Traduceri din Joseph Conrad, W.H. Hudson, Vladimir Tismăneanu. Tradus în germană. Premiul USR pentru debut, 1980. Premiul Academiei Române, 2011. Meritul Cultural în grad de Cavaler, 2004; grad de Ofiţer, 2010.
Legătura cu Bistriţa era profundă aici fiindu-i editate, la Charmides, cărţile Ploile amare, roman, 2011, Cenuşă în buzunare, 2014. Cu cartea editată de Gavril Ţărmure - Ploile amare- a avut un succes uriaş, primind Premiul USR, Premiul Academiei Române, Premiul Observatorul cultural, Premiul Radio România, dar şi Premiul Festivalului "Liviu Rebreanu" de la Bistriţa.
"Sunt la Cluj, urmează să mă întâlnesc cu Ion Mureşan. Este o veste tristă, care ne-a marcat pe toţi. M-a sunat acum vreo două săptămâni şi mi-a spus că i s-a reactivat hepatita C şi pare să fie foarte grav. Voia să ne grăbim cu cartea pe care o avea în lucru, să o lansăm cât mai repede. Şi-a simţit sfârşitul. cartea este în lucru şi va fi lansată cât de repede putem, din păcate, iată, fără autor. A fost unul dintre cei mai mari prozatori ai ţării, apropiat de Bistriţa, graţie editorului. Ultima dată a fost la noi la Premiul Bistriţei, acordat lui Mircea Cărtărescu, iar noi ne-am văzut şi la sărbătoarea lui ion Mureşan de la Cluj. Bunul Dumnezeu să îi aşeze sufletul în rândul drepţilor, pentru că numele scriitorului sunt sigur că va intra în nemurire" ne-a declarat Gavril Ţărmure.
Anul trecut, la lansarea volumului "Rituri de trecere" la Cluj Alexandru Vlad a fost alături de noi, evenimentul prelungindu-se până târziu, la un pahar de vorbă. A fost un om deosebit şi un prozator adevărat, care, de acum, va scrie pe acordurile harpelor îngerilor ! Să-i fie odihna uşoară şi somnul lin !
Scriitorul Alexandru Vlad va fi condus în data de 18 martie, pe ultimul drum, la ora 12.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5