Se pregătesc manifestările de 1 Decembrie. Paradă militară, concert simfonic şi spectacol folcloric pentru bistriţeni

Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Palatul Culturii îşi vor da mâna în organizarea unor manifestări menite să aducă frumuseţea actului artistic în sufletul bistriţenilor de Ziua Naţională a României.
Astfel, după parada militară, ce se va derula pe străzile Gheorghe Şincai şi Dornei, începând cu ora 9.00, ziua continuă cu un spectacol folcloric la Palatul Culturii Bistriţa, în care vor fi prezente ansamblurile profesioniste „Cununa de pe Someş” şi „Dor Românesc”. Evenimentul, programat la ora 17.00, va prezenta un program de aproximativ o oră cu cântece patriotice şi dansuri, iar intrarea se face pe bază de invitaţii.
Pe 2 decembrie, de la ora 17.00, la Palatul Culturii va fi un concert simfonic cu Filarmonica Republicii Moldova din Chişinău, dirijor Mihai Agafiţă.

Comentarii

24/11/16 08:21
Vizitator

Piata Unirii din Bistrita este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. Cu toate acestea in prezent nimic nu mai aminteste de adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris o mare minciuna:'BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI', ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-Catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Mai trebuie spus ca Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Printre altele, Biserica de la Coroana, cunoscuta si sub numele de Biserica Romana Unita a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, asa cum credea un primar incult care a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. Chiar daca ulterior a fost anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar reprezentativ în Piața Unirii din Bistrita lucrurile nu s-au schimbat desi au mai ramas numai 2 ani pana la centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5