Senatorul Ioan Deneş, pe tema pădurilor: Legislaţie avem, singurul lucru este ca fiecare pe felia lui să-şi facă datoria!

Senatorul Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și al Pădurilor, a fost invitat la emisiunae "Ştirea cea bună'', cu Cornel Dărvășan la A7TV. Printre temele abordate aa fost şi cea privind situaţia împădurilor, a amenajamentelor silvice sau tăiarile ilegale. stoparea defrișarea pădurilor?
„Specialiştii, pădurarii, brigadierii silvici au totul în acel amenajament silvic care se face o dată la 10 ani şi care spune numărul de arbori, ce lucrări se fac. O pădure creşte foarte greu. O pădure de lemn de construcţie, trebuie să teacă vreo 40 de ani, faci numai lucrări de întreţinere.
La stat, există puţine suprafeţe de pădure cu suprafeţe degradate, cele mai multe sunt în proprietatea unor persoane fizice sau juridice. Pe acele suprafeţe, proprietarii beneficiază de subvenţii prin APIA. Altfel, acesta primeşte doar puieţi gratis, dar trebuie să plătească lucrările, plus paza şi administrarea. Nu poate beneficia de nimic 40 de ani. (...)
E clar că există tăieri ilegale în România, dar nu pot să fie tăieri ilegale la modul industrial, fără ca acea situaţie să nu fie cunoscută de specialiştii din acea zonă. Înainte de apariţia programului de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase, existau acele posibilităţi de transporturi multiple, adică de unde erau lemnele tăiate până la fabrica unde se tăiau, se folosea un singur aviz. Prin SUMAL, acest lucru s-a eliminat, vehiculul care transportă este urmărit prin GPS.
Legislaţie avem, singurul lucru este ca fiecare pe felia lui să-şi facă datoria.
La ora actuală, în România, sunt peste 3 miulioane de gospodării care se încălzesc cu lemne. Există o componentă de tăieri ilegale şi din acest punct de vedere.
Autorităţile abilitate să-şi facă datoria şi vă asigur eu că dacă-şi face fiecare datoria, începând de la pădurar, se va diminua acest fenomen, nu va dispărea cu totul. S-a diminuat, nu mai e situaţia din primii 10 ani de la Revoluţie", a declarat senatorul Ioan Deneş.

Întreaga emisiune o puteți viziona și pe YouTube https://bit.ly/3ickqFQ

Comentarii

16/06/21 18:23
Din cartiere

Cata vreme padurile au fost imprastiate , date inapoi , gospodarite si administrate prin Ocoale Silvice private ( particulare ) ... al composesoratelor locale , vesnic n-o sa mai fie padurile din vremea lui Ceausescu, ptr ca astora, privatilor, nu le trebuie decat tractoristi ( TAF-isti ) si drujbisti ...
Cel mai bine ar fi anulata aceasta lege si reintregite padurile inapoi si puse sub administrarea si gestionarea RA ROMSILVA, care are specialisti in domeniul forestier si care stiu cum sa exploateze, creceteze, replanteze inapoi si regenereze terenurile unde s-au facut aceste " taieri necontrolate "... , exista paza calificata si Romania ar redeveni tzara care a fost " alta data " ... !
Astazi totul este " defrisat " ... despadurit, distrus , furat si vandut la straini ca materie prima, in timp ce fabricile noastre de mobila au fost desfiintzate . Cata vreme ne trebuie sa ni se ridice " orbiul gainilor " de pe ochi si sa vedem acest lucru ?
Dooomnilor politruci de toate felurile, chiar nu va doare nimic ... chiar totul este ok ???? Cred ca Ceausescu se rasuceste in mormant ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5