Pădurile României
Pădurile reprezintă aproximativ 27% din suprafaţa României (sub media europeană de circa 34%). Rolul lor este vital, mai ales pentru viaţa şi bunăstarea comunităţilor rurale. Şi totuşi, prin actuala propunere de alocare a fondurilor europene în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, pădurile sunt critic subestimate. Propunerea nu include absolut nicio măsură pentru păduri, pentru serviciile de mediu pe care le oferă şi pentru biodiversitatea pe care o adăpostesc.*
Ani de zile au apărut reportaje şi am întâlnit nenumărate articole despre degradarea pădurilor din România. Au fost analizate efectele, dar ne-am aplecat prea puţin asupra cauzelor. Am căutat vinovaţi, nu neapărat soluţii. WWF atrage atenţia asupra cauzei care va duce la distrugerea pădurilor în următorii 7 ani şi transmite un grav semnal de alarmă autorităţilor.
Pădurea nu este doar un furnizor de lemn
Pădurea este un sistem viu, dinamic, răspunde la nevoi umane şi are dimensiuni sociale, ecologice şi economice importante. Pădurile României încă reprezintă una dintre principalele „rezerve“ de biodiversitate din Europa. Sunt inima verde a Europei. Biodiversitatea, în lume, înseamnă recunoaştere, finanţare, sănătate, cultură. Din păcate, însă, în România pădurea este văzută doar ca un furnizor de resurse, fără a se ţine cont de nevoile ei şi de faptul că, odată declanşat fenomenul de degradare, acesta devine ireversibil. Este inexplicabil cum, după şapte ani de experimentare a lipsei de finanţare a sectorului forestier, nu s-a înţeles importanţa susţinerii acestuia. Efectele le vedem cu toţii: tăieri ilegale, desfiinţarea locurilor de muncă, degradarea serviciilor de mediu pe care ar trebui să le asigure pădurile.
Tăierile ilegale
Cea mai gravă dintre problemele gestionării pădurilor din România, tăierea ilegală, nu poate fi stopată doar prin emiterea unor legi mai aspre. E nevoie de investiţii şi politici de susţinere a celei mai defavorizate categorii de proprietari din România – proprietarii de păduri. Se vorbeşte tot mai des despre tăierile ilegale din pădurile României, fără să se înţeleagă că acestea sunt doar efectul unei cauze mai complexe.
Ne confruntăm cu lipsa unei strategii coerente, adaptate la nevoile şi posibilităţile României şi, cel mai important, de lipsa de compensaţii pentru restricţiile impuse, mai ales pentru proprietarii unor suprafeţe mici de pădure. Din păcate, lipsa compensaţiilor şi taxele suplimentare generează un sistem ineficient al gestionării pădurilor, în care câştigul economic pe hectar este infim comparativ cu alte sectoare, situaţie care îi determină pe proprietari să-şi vândă pădurile sau să recurgă la tăieri ilegale, cu efecte ireparabile pe termen lung asupra dezvoltării durabile a comunităţilor locale.
Alături de WWF, susţinem eforturile proprietarilor de păduri din România şi solicităm o strategie PNDR corect adoptată, orientată spre nevoile reale ale comunităţilor locale, prin intermediul căreia pădurile pot primi sprijinul necesar supravieţuirii ca furnizor permanent de resurse, creând astfel premisa dezvoltării durabile a comunităţilor locale şi supravieţuirea unui întreg sector forestier.
02 Mai 2014, http://www.lumeasatului.ro/articole-revista/1610-wwf-trage-semnalul-de-a...
*N.N.1: “PNDR 2014-2020 acordă importanţă zonelor montane şi fermelor de familie pentru a asigura atât continuitate şi durabilitate în spaţiul rural, cât şi producerea de bunuri publice, dar şi în scopul de a preîntâmpina tendinţele de abandon şi de migraţie a populaţiei….”
Măsura 8.2.10.3.1. 15.1 Plăţi pentru angajamente de silvo-mediu cuprinde:
Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte
Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri
http://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/2016/PNDR-2014-2020-versiunea-..., pag.455
Mai multe informații: Oficiul judeţean pt. finantarea investitiilor rurale Bistriţa
N.N.2: Pentru cei care doresc să cunoscă mai mult şi să se implice pentru stoparea tăierilor ilegale, recomandăm cu căldură Ghidul identificării tăierilor ilegale publicat de Greenpeace Romania:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/ghid-identificare-t...
Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 09.2016
Citiţi şi:
- Legea contravențiilor silvice trebuie să rămână eficientă în combaterea tăierilor ilegale
- Deputatul Doina Pană, fost ministru al Pădurilor: Guvernul PNL protejează securea, nicidecum pădurea! Opriți Guvernul Mafiei Pădurilor!
- Preşedintele Klaus Iohannis: Defrișările ilegale sunt sub control și datorită legii promovate de fostul ministru PSD, Doina Pană
- Deputatul Doina Pană îi scrie actualului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor: Ați moștenit două arme importante: Radarul pădurilor și noul Cod silvic
- Ministrul Doina Pană: E o mare bucurie pentru mine! Peste 24.000 hectare de păduri de fag din România, în Patrimoniul Mondial UNESCO
Adaugă comentariu nou