Senatorul Ioan Deneş: Vrem transparenţă totală în distribuirea banilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Senatorul Ioan Deneş a solicitat, în cadrul unei conferinţe de presă, ca Planul Naţional de Resdresare şi Rezilienţă, document strategic al României, să fie dezbătut în Parlamentul României iar distribuirea fondurilor să se facă într-un mod transparent, iar nu aşa cum s-a întâmplat prin Anexa 703 din Legea bugetului de stat pe 2021.
Parlamentarul bistriţean a precizat că România va primi doar 29,2 miliarde euro din cele peste 670 miliarde la nivelul UE, din care 13,14 miliarde euro sunt grant-uri (45%) şi 16 miliarde euro sunt împrumuturi (55%). Fondurile trebuie accesate până în 2023 şi cheltuite efectiv prin proiecte finalizate până în decembrie 2026.
„Sunt câteva lucruri pe care românii trebuie să le ştie. PSD a solicitat discutarea PNRR în Parlament înainte de a fi trimis la Bruxelles în forma finală. Miercuri trebuia să aibă loc această discuţie în plenul reunit al celor două Camere, nu s-a întâmplat. În primul rând, cei 55% din bani, 16,6 miliarde euro împrumuturi, vor trebui returnaţi către UE de către cetăţenii acestei ţări. În al doilea rând, accesarea fondurilor europene – 13,4 miliarde euro – depinde majorarea contribuţiei ţărilor membre UE către Bruxelles, de la 1,2 la 1,4% din venitul naţional brut. Contribuţia anuală a României la UE este de 22,4 miliarde euro, ar trebui să majorăm această contribuţie pentru a beneficia de PNRR. Actuala coaliţie nu a trimis această propunere către Bruxelles pentru că fiind vorba de un Tratat de majorare a contribuţiei el are nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari. Actuala guvernare nu are aceste două treimi fără votul PSD. De aceea nu au trimis la Bruxelles acea formă finală a PNRR”, a declarat senatorul Deneş.
Parlamentarul PSD a cerut o transparenţă totală în alocarea fondurilor. „Prin Anexa 703, 99% din fonduri au fost către primăriile cu primari ai actualei coaliţii. În Bistriţa-Năsăud au fost bani doar pentru două localităţi. Vrem o transparenţă totală a distribuirii acestor bani. Cum gândesc ei să distribuie aceşti bani pe cei şase piloni – 33 componente? Se gândesc să trimită spre Bruxelles un draft prin care să aloce 2 milioane lei pentru marcarea a 500 de ani de la scrisoarea lui Neacşu către Primăria Câmpulung Muscel. Dacă aşa gândesc că vom avea o economie verde, încurajarea educaţiei, a tinerilor, înseamnă că sunt departe de lucrurile de care are nevoie România”, a concluzionat senatorul Deneş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5