Sever Ursa ar fi împlinit 90 de ani

          La 8 martie 2022, renumitul profesor și scriitor Sever Ursa ar fi împlinit 90 de ani, dânsul plecând dintre noi în aprilie anul trecut. Cu ceva vreme în urmă l-am înnobilat pe profesorul Ursa drept ,,Patriarhul Cultural al Maierului”, pentru că, dincolo de toate, a dat o deosebită strălucire Maierului, și a ctitorit Muzeul ,,Cuibul visurilor” de aici, o adevărată pecete a localității, ,,sursa, laboratorul unde s-au pregătit importante ramuri ale împlinirilor spirituale locale”, mare focar de cultură al Văii Superioare a Someșului.

            În ultimii 20 de ani am scris peste 300 de articole publicate în ,,Răsunetul” Bistrița, despre profesorul și scriitorul Sever Ursa, am avut onoarea și bucuria să mă numesc prietenul său, l-am cunoscut foarte bine și dânsul m-a apreciat în mod deosebit, numindu-mă ,,succesorul său” la conducerea Muzeului Cuibul visurilor din Maieru, de asemenea, a apucat să vadă și să aprecieze cartea mea ,,Maieru, cuib al visurilor cu parfum de legendă”, prima Monografie integrală din istoria Maierului, acolo unde am scris, ,,Domnia sa a pus pe masa fiecărui măierean file de istorie, datini, tradiții și pe marele Liviu Rebreanu. Această carte n-ar fi existat dacă n-ar fi existat domnul Sever Ursa.”

            Personal nu am văzut până acum cum se pot înmănunchea într-o singură persoană atâta generozitate, altruism, iubire pentru aproapele, finețe sufletească, disponibilitate necondiționată pentru acordarea ajutorului la greu. De fiecare dată a mulțumit familiei pentru realizările sale, distinsei sale soții, doamna Doina și băieților săi, profesorii Liviu și Ovidiu. Omul Sever Ursa rămâne ,,un ziditor”, după cum inspirat aprecia scriitorul Aurel Podaru, care adăuga, ,,Sever Ursa, o făptură care coexistă, în deplină armonie, omul cel simplu cu insul rafinat, cărturărit. Modest și discret. Nu rostește vorbe mari, nici jumătăți de măsură nu folosește, iar când îi reușește ceva, zâmbește încrezător, râde bucuros cu o ușor sesizabilă timiditate. Oameni ca aceștia se întâlnesc rar.”

            Marele Om de cultură Sever Ursa a fost atât de puternic pentru că a fost sistematic. Filosoful din dânsul se adaugă observatorului, ordinea este stabilită științific, mereu există o idee care se află în centrul activității sale. Sever Ursa a fost mare pentru că a fost exact, a surprins adevărul pentru că a surprins ansamblul, capacitatea sa de sistematizare a dat lucrărilor sale forță, veridicitate, interes. Metafora n-a fost un capriciu al voinței sale, ci o formă a gândirii sale, în spatele cuvântului stă un întreg tablou, o atitudine. I-au repugnat comparațiile ieșite din comun, expresiile șocante, paradoxurile de stil, bizareriile, excesele imaginației. Cuvântul său n-a reprezentat o cifră ci o sursă de imagini. Descinderea sa în lumea arhaică a satului românesc s-a făcut sentimental, cu acea nostalgie a rădăcinilor în comuniune. Sever Ursa a fost și rămâne cel mai grandios depozit de documente despre natura umană, în această fascinantă și frământată Vale a Someșului.

            Dumnezeu să vă ierte și să vă odihnească în pace, domnule Profesor Sever Ursa, ne rugăm pentru dumneavoastră și vă rugăm ca, acolo sus, sufletul dv. să se roage și pentru noi și pentru această lume atât de tulburată și de fragilă.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5