SFATURI PE TIMP DE FURTUNA

Vremea capricioasa din ultimul timp, cu manifestari imprevizibile,deosebit de periculoase si nemaiintalnite pe la noi ne determina sa venim cu cateva sfaturi, cunoscute aproape sigur de marea majoritate a noastra, eu nu fac decat sa reamintesc cateva doar.

• Dacă vă aflaţi acasă: închideţi toate geamurile şi uşile şi scoateţi din priză aparatele electrice (chiar şi pe cele care nu funcţionează în acel moment). Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toate electronicele dintr-o casă.

• Nu vorbiţi prea mult timp la telefon, pentru a nu supraîncărca reţeaua. În această situaţie, veţi bloca convorbirile celor care într-adevăr au o urgenţă.

• Dacă mai aveţi timp, parcaţi şi maşina în garaj sau duceţi- o într-un loc ferit, să nu stea sub copaci! Ideal ar fi să o acoperiţi cu o husă impermeabilă. În acest fel, o veţi feri şi de zgârieturi.

• Fiţi prevăzători şi tăiaţi din timp crengile uscate ale copacilor din grădină şi desfundaţi jgheaburile de acumulare a apei. În acest fel, veţi evita inundaţiile şi accidentele.

• Dacă sunteţi afară, adăpostiţi-vă de urgenţă sub un acoperiş şi nu ţineţi în mână obiecte metalice. Evitaţi să vă ascundeţi sub copaci, mai ales sub cei înalţi. Dacă totuşi nu aveţi altă variantă, alegeţi cel puţin un copac cu coroana mare, pentru a fi mai bine protejat.

• De asemenea, dacă vă aflaţi la munte, nu rămâneţi pe vârfuri sau creste expuse. Văile sunt mai sigure în cazul în care lovesc fulgerele! Evitaţi grotele. Deşi par refugii bune, în timpul unei furtuni cu descărcări electrice nu sunt sigure. Poziţia “ghemuit” e cea indicată şi oferă o mai bună protecţie. Nu atingeţi pereţii cu mâna, capul sau umărul.

• Pentru cei care sunt în maşină, ideal e să tragă pe dreapta, într-un loc ferit. Staţi departe de copaci, să nu cadă crengi pe autoturism, care vă pot răni, şi ţineţi geamurile închise bine!

• Nu atingeţi niciodată liniile telefonice sau electrice căzute la pământ. Dacă un copac a căzut în drumul tău şi prin apropiere se găsesc linii telefonice sau electrice nu încerca să îl îndepărtezi. Rişti să fii electrocutat. Sună autorităţile pentru a anunţa incidentul şi atenţionează ceilalţi trecători asupra pericolului.

• Dacă aţi fost lovit de fulger sau aţi văzut pe altcineva lovit de fulger,,trebuie sunaţ imediat la apelul de urgenţă 112.Se urmeaza aceleaşi reguli de prim ajutor ca pentru oricare altă victimă. Este posibil ca victima să prezinte arsuri. Dacă aceasta nu respiră, acordaţi-i primul ajutor de urgenţă, fără ezitare, prin resuscitarea cardio-pulmonară,adica respiratie gura la gura si masaj cardiac extern. Victimele lovite de fulgere nu sunt încărcate cu electricitate şi sunt complet sigure la atingere.Nu sa ingroapa victima in pamant.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5