Siguranţa alimentară, temă de dezbatere la Instituţia Prefectului. Subprefectul Ovidiu Frenţ: Fără hrană, nu putem vorbi de progres, iar democraţia este pusă în pericol
Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud organizat, în colaborare cu Asociaţia Pro-Apărarea Drepturilor Omului Bistriţa – Năsăud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, o masă rotundă pe tema ”2015 Anul European pentru Dezvoltare”. Pentru că luna octombrie este dedicată, la nivel European, siguranţei alimentare, dezbaterea a adus în prim plan politicile europene în domeniu şi transpunerea lor în legislaţia naţională.
În debutul evenimentului încadrat în Săptămâna Solidarităţii şi Toleranţei, elevii Raluca Orşan, Emanule Puţura, Vlad Titianu şi Mihai Ştefănuţ, de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”, coordonaţi de prof. Alina Luca, şi-au prezentat viziunea asupra Anului European pentru Dezvoltare, pornind de la sloganul “Lumea nostră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.
Subprefectul Ovidiu Frenţ: Fără hrană, nu putem vorbi de progres, iar democraţia este pusă în pericol
Subprefectul Ovidiu Frenţ a menţionat, în cadrul dezbaterii, că Uniunea Europeană susţine dezvoltarea şi în alte zone din afara spaţiului european, iar România, ca stat membru, este generator de dezvoltare externă. Prin RoAid - Programul României de cooperare pentru dezvoltare, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, ţara noastră contribuie cu fonduri, resurse umane şi tehnice în zonele alocate, şi anume Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan, Egipt, Libia, Tunisia, Teritoriile Palestiniene, Afganistan şi Irak.
Domeniile în care intervine ţara noastră sunt de la agricultură/dezvoltare economică, protecțai mediului, educaţie, sănătate, energie, până la tranziţia spre democraţie.
În contextul siguranţei alimentare, a programului RoAid, dar şi a situaţiei internaţionale, subprefectul Frenţ a punctat faptul că problema asigurării hranei devine prioritară. „Fără hrană, nu putem vorbi de progres, de dezvoltare. În lipsa acesteia, democraţia este pusă în pericol. Doar 20% dintre refugiaţi provind din zona de conflict, 80% sunt refugiaţi economici. Este foarte important să rezolvăm problema hranei”, a menbţionat Frenţ.
Citiţi şi:
- Ioan Turc: Bistrița are nevoie de o nouă perspectivă de dezvoltare, pentru a prinde din urmă trenul orașelor moderne din Ardeal!
- Subprefectul Ioan Zăgrean: Peste 100.000 lei decontaţi la primării pentru cheltuielile cu hrana refugiaţilor! Din mai, se depun cereri şi pentru cazare
- Colegiul Prefectural, primenit de primăvară, cu nume noi la deconcentrate
- Subprefectul Ioan Zăgrean: La nivelul judeţului, sunt identificate 3776 locuri de cazare pentru refugiaţi, în prima etapă! Continuăm să-i sprijinim, cât este posibil, pentru ca trauma să fie cât mai mică!
- Subprefectul Ovidiu Frenţ: Cei care deţin case, cabane şi alte imobile în Colibiţa să intre în legalitate!
Adaugă comentariu nou