Subprefectul Ioan Zăgrean: La nivelul judeţului, sunt identificate 3776 locuri de cazare pentru refugiaţi, în prima etapă! Continuăm să-i sprijinim, cât este posibil, pentru ca trauma să fie cât mai mică!

           Subprefectul judeţului, Ioan Zăgrean, a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, un raport privind acţiunile realizate la nivel judeţean în contextul conflictului armat din Ucraina. La nivelul judeţului, pentru prima etapă, sunt disponibile 3776 locuri, în etapele următoare urmând să se apeleze şi la alte modalităţi de cazare, inclusiv containere.

          „Suntem în măsură a da informaţii mult mai detaliate faţă de ceea ce s-a întâmplat la începutul acestei situaţii din Ucraina. Încă din prima zi, noi am ştiut ce se întâmplă, dar unele lucruri s-au putut spune, altele nu. În ceea ce priveşte Instituţia Prefectului, împreună cu ISU, am identificat tot ce înseamnă posibile locuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde într-o situaţia de aflux major de refugiaţi, putem caza aceste persoane. Am numit-o eu „cazări la cheie”, adică, dacă sosesc în cursul nopţii să am unde să-i cazez. Atât personalul din Instituţia Prefectului, cât şi cei de la DSP şi ISU s-au deplasat în diverse locaţii, pentru a vedea dacă dispun de condiţiile necesare, de baie etc. Au fost identificate 3776 locuri în prima fază. Judeţul Bistriţa-Năsăud este considerat un judeţ suport pentru Suceava, Maramureş, eventual şi Satu Mare”, a explicat subprefectul Zăgrean.

          Acesta a reamintit de Grupul -suport, Celula de criză constituite imediat după începerea conflictului, la nivelul Instituţiei Prefectului, dar şi de cooptarea organizaţiilor neguvernamentale în această acţiune de sprijin a cetăţenilor ucrainieni. „Pe măsură ce numărul refugiaţilor a crescut, am încercat şi am reuşit să identificăm persoanele pe categorii de vârstă, de gen. Ne-am dat seama că aceşti copii care provin din Ucraina trebuie să fie incluşiu, primiţi într-un anumit colectiv. Am luat legătura cu Inspectoratul Şcolar, cu DGASPC – pentru că sunt şi copii mai mici sau fără însoţitori – şi s-a creat un grup de lucru iar la ora actuală, cred eu, peste 98% din copii, sunt cuprinşi într-o formă sau grup de învăţământ”, a menţionat subprefectul Zăgrean.

          Cea mai folosită locaţie pentru cazarea refugiaţilor, de către autorităţi, a fost Centrul Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi, care este dotat la standarde de hotel.

          Subprefectul s-a referit şi la compania Leoni care are două fabrici în Ucraina şi care a fost dispusă să aducă la Bistriţa femei şi copii, soţii sau angajaţi în unităţile de peste graniţă. Aceste persoane sunt cazate la Hotel Diana şi Flamingo, compania germană asigurând cazare, masă şi îmbrăcăminte. „Şi la tabăra din Herina, avem cazaţi foarte mulţi copii. S-a intervenit cu asistenţă socială, asistenţă medicală. Nu am stat, nu ne putem lăuda că am făcut totul, dar am făcut tot ceea ce la momentul respectiv a fost posibil şi în continuare vom încerca să le oferim acestor cetăţeni tot ce este mai bun pentru ca şocul şi trauma pe care o au să fie mai mici”, a declarat Ioan Zăgrean.

          Inspectorul şef al ISU B-N, col. dr. ing. Constantin Florea, s-a referit şi la Ordonanţa de Urgenţă prin care persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi ucrainieni beneficiază de sume pentru decontarea cheltuielilor pentru hrană şi cazare. Este vorba de 20 lei/zi/ persoană găzduită pentru hrană şi 50 lei/zi/persoană pentru cazare. Mecanismul de decontare va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern prin care se va preciza şi perioada acordării acestei forme de sprijin pentru cei care ajută refugiaţii.

          „Persoanele fizice se vor adresa către autorităţile locale, se va face o centralizare, iar autorităţile locale vor transmite un tabel către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi noi vom plăti aceşti bani. Pentru decontarea hranei, persoanele fizice se pot adresa autorităţilor locale, iar pentru cazare, aşteptăm hotărârea de Guvern care va reglementa mecanismul de decontare”, a declarat Constantin Florea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5