Simpozion Francisc Păcuraru: Schiţe pentru un portret

Cu prilejul zilelor culturale ale comunei Teaca (25-26 iulie), în sala de şedinţa a Primăriei Teaca s-a petrecut un eveniment cultural deosebit prin care a fost omagiată personalitatea complexă şi dramatică totodată a unui mare scriitor originar din acest sat: Francisc Păcuraru. O operă pe măsura unui geniu: poezie, proză, critică şi istorie literară universală, un şirag de diamante meşteşugite lucrate în cuvinte care arată o istorie a locurilor natale şi a unei lumi întregi, toate evocate cu înţelepciune de mari oameni de cultură: poetul Aurel Rău, fost zeci de ani director al revistei de cultură „Steaua”, scriitorul Vasile Igna, director al Editurii Dacia în ultimii 20 de ani, scriitorul Tudor Păcuraru, fiul scriitorului omagiat, scriitorii bistriţeni Ioan Pintea, Cornel Cotuţiu, Ion Moise, Olimpiu Nuşfelean, amfitrionii fiind poetul Ioan Pintea şi prof. Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Dintre lucrările amintite, la vârful construcţiei literare s-a aflat romanul „Labirintul”, lucrare care evocă viaţa satului natal, despre care spune într-o prefaţă autobiografică: „mi-a fost dat să aud din primii paşi ai vieţii oameni rostindu-se în trei limbi şi înţelegându-se totuşi, uitându-se la gângania care eram, cu ochii duioşi ce luminau pe neaşteptate nişte feţe aspre, pline de cute, cioplite parcă din bardă, în timp ce ciocneau pahare cu vin din care sorbeau cu cumpăt, dar şi le lăsau umplute des”.

Istoria trăită şi scrisă l-a plasat pe marele scriitor în mijlocul unui labirint unde se operează transformarea eului care se va afirma fără echivoc la capătul călătoriei de întoarcere, la sfârşitul acestei treceri de la întuneric la lumină însemnând victoria spiritului asupra materialului, al veşnicului asupra efemerului, al inteligenţei asupra instinctului, al ştiinţei asupra violenţei oarbe.

Din cuvântul celor prezenţi la acest simpozion n-a născut ideea organizării unor acţiuni culturale permanente în care să se evoce viaţa şi activitatea scriitorului Francisc Păcuraru. Începutul s-a produs prin diverse activităţi organizate de Biblioteca Comunală care poartă numele scriitorului, locaş de cultură condus de tânăra Tatiana Atodiresei. De asemenea, s-a evidenţiat iniţiativa benefică şi necesară pentru acţiuni viitoare a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin poetul Ioan Pintea, de a alcătui un volum de poezie Francisc Păcuraru, cu titlul sugestiv „Întoarcerea”, carte editată de Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi finanţată de către Primăria Teaca, prin grija editurilor Eikon din Cluj-Napoca şi Arcade din Bistriţa, editor Vasile George Dâncu, în care apar multe fotografii care evocă viaţa şi activitatea scriitorului Francisc Păcuraru.

Închei cu câteva versuri din poezia care a inspirat titlul cărţii: „Te-ntorci de-a pururi spre străvechi izvoare,/ spre cele mai tăcute şi mai vechi, spre gura lor fără de grai,/ spre jocul oglinzilor lor fumurii în care/ e-ncremenită vremea ca o neagră/ şi uriaşă stalagmită”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5