Timpul lui Francisc Păcuraru

Da, a sosit timpul lui Francisc Păcuraru, personalitate care, iată, se descoperă ca fiind tot mai complexă în varietatea creaţiei sale ca intelectual ardelean de marcă. Aşa se face că în programul zilelor culturale ale Tecii (30-31 iulie 2011) la Căminul Cultural din localitate, în prezenţa unui numeros public iubitor de cultură, sărbătoarea atât de mult aşteptată de localnici şi nu numai, a început cu lansarea volumului „Timpul şi cuvintele” (ca o parafrazare la titlul romanului „Timpul şi furtunile”), volum apărut cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Consiliului Local Teaca, la iniţiativa primarului Damian Iustian Muntean. Acţiunea a fost sprijinită de scriitorii Luigi Bambulea, Ioan Moise, Olimpiu Nuşfelean, Gavril Moldovan, Andrei Moldovan, Ioan Pintea, Marcel Săsărman, Vasile Lechinţan, Vasile D. Dâncu.

În alocuţiunile lor s-a scos în evidenţă vasta operă scrisă de Francisc Păcuraru, cunoscut până mai ieri doar ca romancier, volumele sale înscriindu-se în tradiţiile realismului ardelenesc. S-a evidenţiat faptul că Francisc Păcuraru este şi un poet de o sensibilitate copleşitoare, dar şi un excelent eseist. Având în vedere complexitatea creaţiei literare a scriitorului tecan rămas până nu de mult în uitare, cei prezenţi au sugerat ca viitoarele activităţi culturale dedicate scriitorului să fie fundamentate pe publicarea sistematică a întregii sale creaţii: poezie, proză, eseuri care să intre în circuitul cultural naţional, pentru ca scriitorul să-şi ocupe locul pe care îl merită în istoria literaturii române.

Se spune că e posibil ca oamenii să fie un mănunchi de euri contradictorii, motiv pentru care scriitorii au libertatea de a crea o întreagă lume de personaje. Francisc Păcuraru este scriitorul care în întreaga sa creaţie epică nu s-a bizuit doar pe observaţie, ci trăind alături şi în sufletele personajelor sale, dând dovadă nu de simpatie sau ură faţă de acestea, ci dăruindu-le acea empatie care exprimă o formă superioară a relaţiilor interumane, în întreaga sa operă construind o lume publică din lumea sa intimă, dând personajelor închipuite de el o sensibilitate, o putere de reflecţie şi o capacitate emoţională caracteristice lui însuşi.

Acţiunea temerară demarată de către primarul din Teaca de 3 ani încoace, sprijinit de către Centrul Judeţean pentru Cultură, pentru cunoaşterea întregii activităţi literare a scriitorului tecan este una de excepţie care trebuie să antreneze în viitor un întreg arsenal cultural, mobilizând toate forţele culturale locale şi judeţene dar nu numai. Doar astfel acest ilustru fiu al satului Teaca şi al Ardealului, a căror tradiţii le-a consacrat în întreaga sa operă epică, poate şi trebuie să-şi ocupe, aşa cum am arătat mai sus, locul pe care îl merită cu prisosinţă în istoria literaturii române.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5