Sistemul de Ventilație cu Recuperare de Căldură crește confortul și reduce costurile Casei

Dincolo de caracterul obligatoriu al standardului nZEB intrat în vigoare anul trecut, atingerea performanței de consum de energie aproape de zero, este un deziderat pentru noile case. Există o serie de principii care dacă sunt aplicate din timp, creșterea prețului energiei primare nu va afecta confortul și bugetul familie.

Atunci când se dorește construirea unei case cu eficiență energetică ridicată, încă din faza de proiectare este nevoie de aplicarea următoarelor principii:

  • Izolația termică de calitate pentru anvelopa clădirii (pereți, subsol, tavan)
  • Ferestre și uși performante​, orientate astfel ca aportul solar să fie maxim pe timp de iarnă și umbrirea lor pe timp de vară
  • Aerisirea prin ventilație cu recuperare de căldură, pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt și a nivelului optim de umiditate
  • Utilizarea surselor regenerabile de energie (energie solară, aerotermală, hidrotermală, eoliană)

     

Ce este un sistem de ventilație cu recuperare de căldură?

Se știe că în timpul aerisirii, pe fereastra deschisă scapă căldura din interior. Dar știai că metoda clasică de aerisire, prin deschiderea ferestrelor, este responsabilă pentru pierderi de până la 50% din energia termică a clădirii termoizolate?

Pentru a rezolva această problemă a spațiilor locuite, termoizolate performant și cu etanșeitate ridicată, a fost gândită o tehnologie modernă de aerisire mecanică cu pierderi minime de căldură.

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură, asigură aportul necesar de aer proaspăt în interior fără să mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor. În casele aerisite mecanic, calitatea aerului interior este excelentă și ziua și noaptea, indiferent de sezon, în timp ce pierderile de energie termică sunt minime.

Aerisirea mecanică se poate face descentralizat (local) sau centralizat.

  • Unitățile locale de ventilație sunt recomandate pentru clădirile aflate în uz sau în renovare pentru că nu necesită lucrări laborioase de instalare. Practic pot fi montate în câteva ore în orice încăpere care se dorește a fi aerisită eficient. Este de asemeni o soluție ideală pentru spațiile cu probleme de mucegai.
  • Echipamentele centralizate de ventilație sunt recomandate pentru construcțiile noi dar și pentru cele existente supuse lucrărilor de renovare, în vederea creșterii eficienței energetice a locuinței.

     

Principalele componente ale sistemului centralizat de ventilație

Sistemului centralizat de ventilație este compus din două rețelele de tubulatură, unul pentru introducerea aerului proaspăt în camere și dormitoare și altul pentru extragerea aerului viciat din băi și bucătărie. Întregul sistem este pus în funcțiune de către unitatea centrală de ventilație.

Unitatea de ventilație se montează de obicei în camera tehnică, astfel ca să permită accesul ușor pentru operațiile de întreținere și de schimbare a filtrelor. Odată ce este pus în funcțiune, preia sarcina aerisirii și din acel moment calitatea aerului și nivelul de umiditate vor fi optime, indiferent de obiceiurile noastre de aerisire sau de gradul de poluare a zonei în care locuim.

Unitățile centralele de ventilație de nouă generație dispun de tehnologie de automatizare care ajustează intensitatea ventilației potrivit nevoilor ocupanților. Aceste aparate permit programarea săptămânală sau alegerea unor programe prestabilite: departe de casă, funcționare standard, intensivă (când sunt musafiri în casă), când se gătește și funcționează hota de bucătărie sau se încălzește cu șemineu.

Aceste echipamente de ventilație pot fi integrate în sistemul de management al clădirii, prin Modbus și BACnet. Studiile arată o reducere la jumătate a consumului de energie pentru ventilație, datorită controlului inteligent. 

Tubulatura de ventilație antibacteriană se instalează în structura clădirii, ascunsă în perete, pardoseală și/sau tavan. Acesta este motivul pentru care este important ca în proiectul construcției, să fie prevăzut spațiul necesar încorporării traseelor.
Dacă decizia implementării sistemului de ventilație se ia mai târziu, lucrările vor fi mai anevoioase fiind nevoie de străpungerea pereților și mascarea ulterioară a rețelelor de distribuție a aerului.

Principalele caracteristicile ale tubulaturii de ventilație, care trebuie avute în vedere pentru ca sistemul să poată transporta în condiții de igienă și confort acustic, aerul necesar întregii familii, sunt următoarele:

  • Interiorul neted și aerodinamic care permite circularea silențioasă a aerului cu consum minim de energie
  • Stratul interior antistatic și antibacterian pentru prevenirea depunerilor de murdărie și asigurarea igienei aerului furnizat
  • Flexibil și rezistent la solicitări pentru ca instalația să fie fiabilă și să se poată monta ușor și rapid.

     

Beneficiile aerisirii prin sistem de ventilație

  • Aerul din interior este curat si sănătos indiferent de anotimp sau perioada zilei și indiferent dacă casa este la munte sau într-un centru urban aglomerat.
  • Se extrage aerul viciat și odată cu el agenții poluanți din interior: praful de casă, dioxidul de carbon, formaldehidele, compușii organici volatili pulverizați în aer cu ocazia curățeniei sau a folosirii cosmeticelor.
  • Scade riscul transmiterii bolilor pe calea aerului, în perioada  episoadelor de gripă,  prin eliminarea/diluarea continuă a agentului infecțios ajuns în aer, prin vorbire sau strănut.
  • Previne acumularea gazului radon, gaz radioactiv, cu efectul cancerigen, periculos sănătății umane. Radonul supranumit ”ucigașul tăcut” este inodor, incolor și insipid, imposibil de depistat prin simțurile umane.
  • Nu mai este nevoie de deschiderea ferestrelor pentru aerisire, astfel vor rămâne afară: zgomotul și poluarea (praful, gazele de eșapament, etc). Iarna nu intră frigul și fumul de la hornul vecinului iar vara nu intră căldura și nici polenurile provocatoare de alergii și probleme respiratorii.
  • Previne formarea condensului, igrasiei și a mucegaiului prin eliminarea continuă a umidității în exces.
  • Scad costurile pentru încălzire sau răcire, prin recuperarea energiei termice a aerului viciat și minimizarea pierderilor de căldură.

Casele dotate cu sistem de aerisire prin ventilație, oferă proprietarilor lor, un microclimat interior confortabil și sănătos. Asigură suficient aer proaspăt cu aport de oxigen, pentru ca oricare ar fi activitatea în care sunt implicați membrii familiei: muncă, studiu, joacă sau home office, să poată fi desfășurată în cele mai bune condiții și cu randament maxim. În același timp, sistemul de aerisire mecanică, scade necesarul de căldură a casei și contribuie la creșterea performanței energetice a clădirii.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5