Cum se face ventilatia și climatizarea clădirilor și spațiilor?

Ventilația spațiilor din clădiri este un aspect foarte important, care asigură o climatizare optimă, fie că vorbim despre spații comerciale, apartamente, hale sau spații de birouri. 

Cu ajutorul unui sistem de climatizare, se poate controla temperatura aerului din interior. Acestea pot fi combinate cu sisteme de ventilare, care pot funcționa doar cu recircularea aerului interior sau pot asigura un raport echilibrat între aerul recirculat și aerul proaspăt care vine din exterior. 

Instalațiile de ventilație și climatizare au ca și rol controlul temperaturii, reoxigenarea aerului dar și eliminarea mirosurilor, umezelii, bacteriilor, prafului, dioxidului de carbon sau chiar fumului atunci când vorbim de sisteme de desfumare. În acest caz, este nevoie de o tubulatură specifică, care să reziste temperaturilor ridicate, precum este  cea de pe Stadtmeister.ro

Procesul de ventilație se referă atât la schimbul de aer la exterior dar și la circularea aerului din interiorul unei clădiri sau al unui spațiu.  

Tehnologia care se folosește în aceste sisteme este bazată pe principiile termodinamicii, mecanicii fluidelor dar și transferului de căldură. 

În orice clădire sau spațiu este nevoie să fie un confort termic și o calitate a aerului, cât și o circulație a acestuia pentru a asigura un standard de viață ridicat, indiferent că ne referim la spații de locuit, spații comerciale, hale sau birouri. 

În același timp igienizarea și mentenanța constantă sunt, de asemenea un factor elementar care contribuie la calitatea aerului și de care trebuie să se țină cont, periodic. 

Circulația aerului în orice clădire sau spațiu minimizează sansa formării condensului, ceea ce înseamnă un risc scăzut de deterioare a pereților și inclusiv a zidăriei, evită mirosurile neplăcute din spațiile interioare, care se pot impregna în pereți, atunci când aceste sisteme nu sunt instalate, dar și îndepărtează substanțe volatile toxice sau diverse gaze dăunătoare. 

Soluții pentru ventilarea clădirilor

Soluțiile care se pot implementa în clădiri variază în funcție de fiecare situație în parte, iar aceste sisteme țin cont de specificul fiecărui proiect, de cerințele beneficiarului dar și de disponibilitatea de a inveti într-un sistem de asigurare a confortului în clădire sau spațiul respectiv. 

Ventilarea unui spațiu se poate face în 2 moduri și anume: ventilația naturală, atunci când se folosesc elemente de construcție precum uși, ferestre sau grile special prevăzute pentru ventilare, dar aici nu se poate controla procesul sau ventilația mecanică care se folosește de ventilatoare, fie pentru introducerea aerului, fie pentru evacuarea acestuia sau pentru ambele. În acest caz schimburile sunt controlate. 

În cazul în care se dorește să se controleze și alți parametri ai aerului din interior, în afară de temperatură, se vor folosi instalații de condiționare a aerului, care dețin în componența lor diverse echipamente, destul de complexe, de tratare a aerului. 

Atunci când vorbim despre halele industriale, sistemele de ventilație, de obicei, asigură o ventilație locală, care presupune evacuarea aerului din apropierea surselor de nocivități cu un sistem local precum hote, nișe de captare sau bancuri aspirante. 

De asemenea, aici se poate combina acest tip de ventilație locală cu cea generală unde se asigură un număr de schimburi orare în interior cu ajutorul ventilatoarelor de intrducere și extracție. 

În toate aceste aceste cazuri, atunci când se alege sistemul de ventilație, trebuie să se țină cont de asigurarea unui raport corect între debitul de aer introdus și cel evacuat din spațiu. 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5