Specialiştii APIA sunt într-o continuă campanie

* Interviu cu directorul coordonator, ing. Emil Scurtu

Rep. – Domnule director, credeţi că pentru fermieri creditele sunt o soluţie?

Emil Scurtu: - Sigur că este în avantajul fermierilor luarea de credite, iar APIA vine, în măsura posibilităţilor, în sprijinul acestora. În această perioadă se pot lua credite pentru contravaloarea subvenţiilor la bovine pe exploataţie şi la oi, credite de la Raiffeisen Bank şi CEC. Se iau 85% din valoarea subvenţiei, în funcţie de numărul de animale pe care le are respectivul beneficiar, diferenţa de 15% este reţinută de bancă. Dobânda este de 11% pe an. În condiţiile în care APIA livrează mai repede de un an, diferenţa de bani se restituie fermierului.

Rep. – Se preiau, în continuare, cereri la Centrul APIA ?

E.S.: - Până în 21 ianuarie se preiau încă cereri pentru cei care au vaci cu lapte din zona defavorizată, de la 2-15 capete, şi pentru agricultura ecologică. În privinţa acesteia, se depun cereri de către persoane fizice, nu este obligatorie autorizarea acestora. Fac precizarea că la agricultura ecologică se pot lua bani sub formă de sprijin numai pentru un singur produs.

Rep: - Cum poate ajuta APIA exploataţiile zootehnice?

E.S.: - Sunt ajutate prin subvenţiile ce se acordă, prin informaţii, consultaţii, dar aş vrea să precizez că în relaţia contractuală dintre un fermier şi un procesator, întreb, cine poate să intervină? Este o relaţie contractuală care se rezolvă de către cele două părţi. APIA nu poate interveni, nu avem cum, nici statul nu poate face acest lucru. Sigur, în funcţie de calitatea şi cantitatea laptelui predat, producătorul obţine şi un preţ mai bun. În judeţ sunt ferme care produc lapte în cantităţi mari şi, ca atare, obţin şi preţuri pe măsură. Aş da un exemplu. Firma Agro Ardealul vinde lapte la 4% grăsime, la preţul de 2,5 lei litrul, convenabil, nu-i aşa, pentru fiecare.

Rep: - Ce fac în această perioadă specialiştii APIA?

E.S.: - Judeţul Bistriţa-Năsăud are 2573 de fermieri care sunt verificaţi prin teledetecţie. Specialiştii verifică în teren tarlalele şi suprafeţele fiecărui fermier supus controlului. Se verifică veridicitatea celor afirmate şi declarate de fermier. Noi mergem în teren şi verificăm şi din punctul de vedere al agromediului. În măsurile de agromediu, pachetul I şi pachetul II vedem dacă fermierul şi-a respectat angajamentul de agromediu. Avem 1133 fermieri cu vreo 7500 parcele, pe care trebuie să le verificăm concret în teren. Indiferent de starea vremii, de condiţiile atmosferice, noi trebuie să ne deplasăm în teren, să facem verificările la faţa locului. Avem obligaţia să călcăm fiecare tarla în parte, să vedem dacă ceea ce a declarat fermierul corespunde realităţii. Cea mai grea problemă este că cele 7500 de parcele existente în zona de munte ne creează uneori greutăţi. Dar, cu toate acestea, noi ajungem acolo, să luăm puncte cu GPS, să se vadă că am fost concret în teren. În Caietul de agromediu al fermierului, pe care acesta şi-l întocmeşte, sunt trecute toate lucrările necesare şi obligatorii. Noi îl fotografiem şi îl descărcăm în baza de date a APIA şi acesta poate fi verificat de cei abilitaţi să o facă.

Rep: - Câţi fermieri au fost verificaţi în anul 2010?

E.S.: - În anul trecut au fost 950 fermieri verificaţi clasic, la care se adaugă 2573 prin teledetecţie. Unii au fost penalizaţi, dacă n-au corespuns suprafeţele declarate cu cele existente.

Rep: Vă mulţumim şi vă dorim ca obiectivele stabilite pentru anul 2011 să fie îndeplinite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5