Campania 2018: Suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin s-a mărit cu peste 4500 de hectare. Jumătate dintre fermieri au peste 60 de ani, iar suprafeţele sunt majoritar sub cinci hectare

Emil Scurtu (APIA BN): Cei din zona Şieului sunt foarte inventivi

Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ing. Emil Scurtu, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, concluziile desprinse în urma încheierii campaniei de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2018. Potrivit acestuia, pe perioada campaniei, au fost depuse la APIA BN (Centrul judeţean şi centrele locale arondate) 31.049 cereri de sprijin, cu 574 mai puţin faţă de 2017, asta pentru că mulţi au preferat să-şi arendeze terenul. Suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin este de 188.848,61 hectare, cu 4559,31 hectare mai mult decât în campania precedentă
„Activitatea a fost intensă. Au fost şi ore suplimentare, au fost şi sărbători legale în care am lucrat, dar faptul că am ajuns ieri să fim mândri de ceea ce am făcut este o satisfacţie. Angajaţii vor primi recompensa pentru orele suplimentare lucrate. Durerea mea cea mare la ora actuală este că am făcut atâtea eforturi pentru a conştientiza fermierii să vină să îşi depună cererea. Au fost atâtea intervenţii, inclusiv cu sprijinul Direcţiei Agricole, să îi sunăm pe cei care nu aui venit, să mergem pe la ei pe acasă, să îi convingem să îşi depună cererea. Eu cred că am reuşit şi sper ca alte campanii să fie mult mai uşoare decât aceasta, din punctul de vederere al prezenţei fermierilor”, a declarat ing. Emil Scurtu. De altfel, ultimele cereri au fost depuse marţi, la ora 19.
Şeful APIA BN a menţionat că este un progres faţă de anul trecut, fapt care va determina şi accesarea mai multor fonduri europene. Anul trecut pentru sprijinul pe suprafaţă şi cel pentru animale, în conturile fermierilor au intrat 64 de milioane de euro. „În comparaţie cu alte judeţe, îi depăşim pe cei care au suprafeţe mai mari, fiindcă sunt măsuri de agro-mediu, ecologic, animale care au sprijin cuplat, vaca de lapte, bivoliţă, care au valori mari la sprijinul cuplat şi sumele se adună. Cei de pe zona Şieului, Şieuţului sunt foarte inventivi şi cam iau toate măsurile de sprijin care se pot lua. Încearcă să facă şi transfer de exploataţii pe tineri, ca să poată face proiecte la AFIR, instalarea tinerilor fermieri etc. Este îmbucurător pentru noi, în condiţiile în care fermierul poate lua sume importante de bani şi chiar au luat de la noi”, a mai menţionat directorul APIA BN.
În ceea ce priveşte vârsta celor care au depus cerere unică în 2018, de remarcat este faptul că peste 14.000 persoane au peste 60 ani. Mai mult, 5800 fermieri au peste 50 ani, iar alţi 5800 au trecut de 40 ani. În aceste condiţii, remarca şi ing. Scurtu, „forţa de muncă din agricultura judeţului este foarte îmbătrânită”. Pe suprafeţe deţinute, predomină fermierii care au între 1 şi 5 hectare, şi anume peste 20.000, alţi 9.000 de fermieri având până în 30 hectare.

Până în 30 mai, fermierii au posibilitatea să-şi completeze actele sau să le rectifice, să adauge teren, după ce obţin adeverinţele, sau să-şi schimbe culturile, fără a fi penalizaţi. De la 1 iunie, vor începe înregistrarea în baza de date, controalele preliminare şi eşantionarea controalelor pe teren – teledetecţie şi control clasic. Din 4 iulie ar urma să debuteze controalele în teren. Palata avansurilor, ar urma să se facă din 16 octombrie, iar plata regulară din 1 decembrie 2018.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5