Peste 94% din fermierii bistriţeni şi-au încasat subvenţiile din Campania 2017
Aproximativ 94% dintre fermierii bistriţeni şi-au primit în conturi banii aferenţi campaniei 2017, a anunţat directorul executiv Emil Scurtu, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, din cele 31.671 cereri depuse anul trecut, până-n prezent au fost autorizate la plată, atât pentru avans, cât şi pentru plata finală, 29.122 cereri. Alte 1749 de cereri ale fermierilor sunt deocamdată blocate, dintre care 1520 în urma verificărilor prin teledetecţie.
„Plăţile din 2017 reprezintă o sumă foarte mare. La ora actuală, noi avem un procent de realizare a plăţilor de aproximativ 94%. Mai avem 1749 de fermieri blocaţi, din care pe teledetecţie 1520. Asta înseamnă că fermierul nu a fost de acord cu interpretarea pe care a făcut-o firma şi se face a doua foto-interpretare. Dacă fermierul nu este de acord cu cultura pe care i-au găsit-o, cu amplasarea culturilor, se trimite la o nouă foto-interpretare. Probabil unii vor avea câştig de cauză, alţii nu”, a precizat şeful APIA B-N.
Altfel, în 2017, APIA B-N a făcut plăţi importante pentru fermierii bistriţeni. Aproximativ 32 milioane euro au fost virate în conturile fermierilor pentru campania din 2016, la care se adaugă alte 41 milioane euro reprezentând avansul campaniei 2017. În acest an, până-n prezent au fost făcute plăţi de 18 milioane euro.
În context, directorul executiv Emil Scurtu a menţionat că acolo unde sunt sume mari de bani, apar şi debite la fermieri care nu-şi respectă angajamentele semnate cu APIA, de agro-mediu, de agricultură ecologică etc. Este vorba despre 14.714 dosare de debite, cu o sumă de peste 32 milioane lei, la care se adaugă, din acest an, alte 55 de dosare cu o sumă de 68.000 lei. „Mulţi fermieri care au intrat în debit sunt fermieri care au intrat în agricultură ecologică, sunt fermieri mici. Ei trebuiau să aibă un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, care le dădea un certificat prin care se arăta că a fost verificată ferma. Suma pe care o plăteau era aproximativ egală cu plata pe care o primeau, atunci ei au renunţat, după un an sau doi de agricultură ecologică. Pentru ceea ce au primit, ei au devenit debitori şi restituie sumele respective. Cei pe care-i putem recupera noi prin compensare sau prin alte forme, îi recuperăm noi, ceea ce nu se poate recupera se trimite la ANAF pentru executare silită”, a mai spus directorul APIA B-N.
Citiţi şi:
- Emil Scurtu (APIA BN): Cei din zona Şieului sunt foarte inventivi
- APIA BN: Peste 24.000 de fermieri au aprobată plata avansului pentru Campania 2017. Banii trebuie să intre în conturi
- Emil Scurtu (APIA): Prin teledetecţie, se pot număra bostanii din cultură
- Specialiştii APIA sunt într-o continuă campanie
- APIA BN: Peste 70% dintre fermierii bistriţeni şi-au primit subvenţiile. Peste 44 milioane euro au intrat în conturi
Adaugă comentariu nou