Emil Scurtu (APIA): Prin teledetecţie, se pot număra bostanii din cultură

 Directorul executiv al APIA B-N, ing. Emil Scurtu, susţine că controalele prin teledecţie au un nivel de precizie foarte mare, inclusiv la nivelul judeţului nostru, unde nu au fost folosite drone ci avioane ale Ministerului Apărării Naţionale.

         „Din informaţiile care ne-au fost transmise, rezoluţia este atât de  mare încât poate fi numărat ceea ce este la nivelul solului. De exemplu, dacă se cultivă bostani. Sunt livezi care sunt exploatate în mod tradiţional, care trebuie să aibă maximum 240 de pomi pe hectar. Pot să fie număraţi din aceste poze şi dacă fermierul spune că vrea livadă exploatată în mod tradiţional, atunci producţia principală este fânul. Dacă sunt peste 240 de pomi fructiferi, intră la categoria livadă, producţia principală sunt fructele şi altele sunt şi plăţile pe care le face fermierul vizavi de impozite”, a explicat Scurtu.

         Acesta a adăugat că, în principiu, APIA nu mai poate fi păcălită. „Am avut şi anii trecuţi probleme de genul acesta, când s-a sesizat ANAF-ul şi au început să le crească foarte mult impozitele”, a mai spus Emil Scurtu.

         În 2017, la nivelul judeţului, în eşantionul de control au fost cuprinşi aproximativ 5000 fermieri, cu aproximativ 10.000 hectare de teren. Cei mai mulţi proveneau din zonele Năsăud şi Rodna. Peste 1500 din aceşti fermieri, controlaţi prin teledetecţie, nu au semnat documentele, astfel că în prezent are loc a doua foto-interpretare, iar ei sunt blocaţi la plată.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5