Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, inclus în programul de tratament intervenţional al accidentului vascular cerebral

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus de Ministerul Sănătății într-un program național de îngrijire în tratarea imediată a accidentului vascular cerebral. Ministerul Sănătății a extins acest program de la 10 spitale până în 2019, la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de județe și municipiul București.

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației. Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri în tratarea imediată a acestei afecţiuni, Ministerul Sănătăţii a derulat între anii 2015-2018 programul pilot “Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC”. Prin intermediul acestui program au fost trataţi în această perioadă 1829 de pacienţi, fiind finanţat cu suma de 12.767.000 lei.

Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătăţii a extins acest program, prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4.5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până în 2019 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi a municipiul Bucuresti. Având în vedere această creștere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă și datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015-2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5