STIATI CA?
Atunci cand fumam, lasam sa intre in plamani, si apoi prin sange, in tot organismul, circa 4000 de substante dintre care 80 cancerigene, precum hidrocarburile policiclice aromatice si aminele aromatice. Multe dintre aceste substante sunt considerate cauzatoare de cancer, provocand mutatii genetice.
Si asta nu e totul: tigarile contin chiar si o substanta radioactiva, poloniu 210 , unul dintre cei mai periculosi si canceringeni compusi chimici; pe cat se pare, a fuma un pachet de tigari pe zi timp de un an echivaleaza cu a face 300 de radiografii.
Recent, un studiu realizat de Wellcome Trust Sanger Institute din Cambridge, Marea Britanie, a demonstrate daunele produse de tigari genelor: oamenii de stiinta au calculat ca, in medie, la fiecare 15 tigari fumate apare cate o mutatie. In studiul lor, cercetatorii au demonstrat insa ca, dincolo de aceste mutatii la nivelul genelor, exista si daune functionale la nivelul intregului ADN. La fumatori, 323 gene isi modifica activitatea, iar aceste gene apartin mai multor categorii: gene ale sistemului imunitar, altele legate de moartea celulara programata, gene corelate anumitor tumori si gene ale metabolismului. Asadar, nu se modifica doar activitatea fiecarei gene in parte, ci printr-un efect de domino, cea a unor retele intregi de gene conectate intre ele.
In ultima instanta, a fuma este ca si cum ti-ai baga in gura teava de esapament a unei masini.
Dragi tineri care incercati prima tigara, si nu numai,merita oare?
Puica Gheorghe DSP BN
Comp. de promovare a sanatatii
Adaugă comentariu nou