Străinii ne vor castelele ...Posmuş şi Comlod!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat că reprezentanţi ai mediului universitar din România, Belgia, dar şi ai unei organizaţii nonguvernamentale din Marea Britanie s-au arătat interesaţi de concesionarea sau achiziţionarea castelelor de la Posmuş şi Comlod. Cele două monumente istorice ar urma să fie restaurate, iar apoi să primească o destinaţie specifică.

Consorțiul format din Universitatea Financiar Bancară București (UFB) și Institute for Studies in International Relations and Public Policy - Bruxelles - Belgia, a depus în luna mai, o scrisoare prin care își exprimă intenția de a achiziționa imobilul ”Castel Teleki” (comuna Șieu, sat Posmuș). Destinația vizată pentru imobil este realizarea unui centru european în care să aibă loc desfășurarea unor activități academice de cercetare.

“Pentru Castelul Posmuş, avem o solicitare de la o universitate din Bucureşti în parteneriat cu universitatea din Bruxelles. Ne-au trimis o scrisoare de intenţie pentru a prelua acest castel în vederea rebilitării şi a desfăşurării unor activităţi pentru studenţi de la conservator, ceva de genul ce s-a întâmplat, la începuturi, la Arcalia. Au revenit cu o scrisoare şi ne-au întrebat dacă am fi dispuţi să-l vindem. În momentul de faţă noi nu avem o evaluare a imobilului, i-am chemat la negocieri, ca să stăm de vorbă. Vrem să vedem dacă sunt chiar interesaţi să cumpere acest castel, pentru a comanda o expertiză tehnico-financiară, pentru a-l putea scoate la licitaţie. Vânzarea oricărui bun nu se poate face decât prin licitaţie. În decursul acestei luni, reprezentanţii vor veni la discuţii cu colegii din CJ”, a explicat Radu Moldovan.

Acesta a anunţat că, la audienţe, s-a prezentat şi “un cetăţean britanic”, care a depus în numele unei asociaţii din domeniul social o intenţie de a prelua Castelul Comlod. Intenţia ONG-ului din Marea Britanie este accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea imobilului, pentru viitoare activităţi sociale- excursii pentru copiii cu dizabilităţi din ţări UE.

“Rămâne ca administratorul public să discute în detaliu cu ei şi să vină să ne spună ceea ce avem de făcut în legislativul Consiliului Judeţean. În condiţiile în care nu se materializează niciunul din aceste lucruri, acolo unde avem documentaţie tehnică (n.n. – Posmuş) vom opta noi să depunem un proiect în exerciţiul financiar 2014-2020. Vreau să le repunem în valoare, să le redăm circuitului turistic. Dacă va fi concesionare sau vânzare va decide Consiliul Judeţean, nu eu. Eu sunt dispus să propun oricare dintre variante, pentru ca acestea să nu mai fie lăsate în starea de degradare de acum, chiar dacă de administarea lor se va ocupa o firmă privată, o universitate sau altcineva. Principalul obiectiv este salvarea acestor monumente istorice”, a completat preşedintele Moldovan.

La finalul lunii iunie, o companie britanică specializată în restaurare și constuirea de clădiri istorice a depus la registratura Consiliului Județean o solicitare prin care își manifestă intenția de cumpărare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, în vederea renovării complete a clădirii și deschiderii unei școli cu regim de internat și cu tabără de vacanță pe timpul verii, pentru copiii cu dizabilităţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5