Sub semnul lui Rebreanu

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, alături de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza şi revista „Mişcarea Literară” organizează, sub egida Consiliului Judeţean, în aceste zile, cea de-a XXXIII-a ediţie Colocviile Rebreanu.
Evenimentul a debutat în sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Judeţene unde, în moderarea scriitorului Ioan Pintea, managerul instituţiei, a avut loc Colocviul Paul Goma – 80, sub semnul „Destine literare postrebreniene”. În cadrul evenimentului a fost lansată seria de autor Paul Goma, apărută la Editura Ratio et Revelatio. Au vorbit despre viaţa şi opera lui Paul Goma Cornel Ungureanu, Radu Mareş, Ioan Filipciuc şi Dumitru Crudu, cel care a subliniat că scriitorului „nu i se dă tot caimacul care-l merită, fiind un scriitor care trebuie readus în actualitate”. Ioan Pintea vede în Paul Goma un prozator de forţă la care autobiograficul este topit în roman, având un document veritabil despre vremurile prin care autorul a trecut.
Născut în Basarabia, Paul Goma este unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi din timpul României comuniste, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori postbelici. Spirit contestatar, Goma a avut de suferit încă din şcoală, fiind anchetat de Securitate, dar şi condamnat la închisoare, iar mai apoi trimis cu domiciliul forţat în Bărăgan.
Des pomenit la Radio Europa Liberă, scriitorul a rămas în memoria radio-ascultătorilor şi prin scrisoarea în care cerea Guvernului României respectarea drepturilor omului. Din nou arestat şi din nou chinuit, însă până la urmă ajunge la Paris, unde cere azil politic. Activitatea sa literară este una dintre cele mai prolifice, fiind unul dintre cei mai traduşi scriitori români.
Un moment aparte l-a constituit lansarea romanului „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, reeditare la Editura Cartier Chişinău şi a nr. 4/2015 a publicaţiei fondată de Rebreanu – „Mişcarea Literară”. Despre revistă a vorbit directorul acesteia – Olimpiu Nuşfelean, care i-a mulţumit criticului Cornel Ungureanu că a acceptat să fie cel căruia i s-a dedicat dosarul literar. Despre Cornel Ungureanu Nuşfelean spune că este un critic de primă mărime a literaturii noastre, făcând parte din generaţia de aur a criticii româneşti.
De aici, scriitorii s-au deplasat la Casa Argintarului, unde preşedintele SS BN, Andrei Moldovan, a vernisat expoziţia de portrete caricaturizate ale scriitorilor purtând semnătura lui Lucian Dobârtă. Manifestările continuă vineri la Chiuza unde, începând cu ora 12 va fi inagurat Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” şi o filială a Bibliotecii Judeţene. Onorează cu prezenţa nume importante ale literaturii române.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5