Succes deplin noului staff parlamentar al judeţului Bistriţa-Năsăud !

Au fost şi primele alegeri parlamentare uninominale. În judeţul nostru se cunosc deja câştigătorii, cei care vor reprezenta grupul parlamentar Bistriţa-Năsăud. Cu mici excepţii, numele aleşilor nu a produs mari surprize. De acum, vom asista la „obositorul” spectacol al negocierilor pentru viitorul Guvern.

„Răsunetul” vă prezintă în continuare lista celor şase câştigători care vor forma noul staff parlamentar al judeţului nostru.

Camera Deputaţilor:

Ioan Oltean (PD-L) –este personajul politic cel mai cunoscut din judeţ, şi se află la cel de cel de al V-lea mandat de deputat. În 18 ani de când face politică, Ioan Oltean a fost pe rând deputat, ministru, chestor şi apoi, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. De asemenea, este unul dintre cei nouă deputaţi decoraţi de către preşedintele Ion Iliescu cu titlul de cavaler. La aceste alegeri parlamentare uninominale, Ioan Oltean a reuşit să îşi surclaseze colegii de partid de la nivel naţional, cum ar Vasile Blaga, Sulfina Barba, obţinând cele mai multe voturi, mai exact 11.538. Nu vrea să renunţe la politică, deoarece îi place ceea ce face, consideră că politica este o meserie pe care trebuie să ţi-o însuşeşti cu ajunsurile şi neajunsurile ei.

Ioan Nelu Botiş (PD-L)- este candidatul PD-l care a reuşit să obţină cele mai multe voturi pe colegiul 1, acolo unde a candidat-10.295 de voturi. Ioan Nelu Botiş este un personaj politic, cunoscut mai ales în municipiul Bistriţa. Prima experienţă politică a lui Ioan Nelu Botiş este ca şi membru al Federaţiei Ecologiste Române (1991-2000), după care a intrat în PSD, unde a rămas până în 2004. A fost şi viceprimar al Bistriţei între 2001 şi 2004. Tot în 2004, se hotărăşte să ia o pauză în ceea ce priveşte viaţa politică, şi acceptă provocarea de a ocupa funcţia de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Alegerile parlamentare uninominale l-au determinat pe Botiş să se reîntoarcă la politică, dar de data aceasta la PD-L, unde a preluat şi funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei municipale PD-L, după demisia lui Vasile Moldovan, şi totodată s-a autosuspendat din funcţia deţinută în cadrul AJOFM B-N. Creşterea calităţii în municipiul Bistriţa, atingerea unui standard de viaţă european, crearea de noi locuri de muncă, creşterea calităţii serviciilor publice şi administrative sunt câteva din obiectivele electorale cu care Botiş a reuşit să se impună în faţa electoratului.

Radu Moldovan (PSD)- Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD B-N se află la cel de al doilea mandat de deputat. A preluat şefia partidului în 2007, fiind ales preşedinte, în locului lui Viorel Pupeză. În urmă cu ceva timp, Radu Moldovan a fost ales şi vicepreşedinte PSD, la nivel naţional. La aceste alegeri parlamentare, Radu Moldovan a reuşit performanţa de a obţine 12.942 de voturi, iar în unele comune, cum este Lechinţa, a obţinut peste 70% din voturi. Radu Moldovan este unul dintre candidaţii care a muncit asiduu în această campanie electorală, fiind prezent în fiecare zi, în localităţile din colegiul 3, unde a avut întâlniri electorale cu alegătorii, dar a acordat şi audienţe în teritoriu.

(PNL)- este singurul membru PNL, care la nivel judeţean a reuşit să obţină un mandat de parlamentar. Cu toate că a obţinut 6.478 de voturi, sub contracandidatul său Ioan Andreica (7.603 voturi), în urma redistribuirii, Ioan Ţinteam s-a ales cu un mandat de deputat, pentru care a muncit enorm. S-a autosuspendat din funcţia de director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, şi s-a implicat activ în campanie, alături de tânăra sa echipă de campanie. Ioan Ţintean s-a remarcat şi prin eleganţa, şi bunul simţ, în această luptă electorală. Nu şi-a atacat contracandidaţii, nu a ieşit în presă cu replici tendenţioase, şi-a văzut doar de propria campanie. „Pentru mine, cel mai important lucru în viaţă este familia şi ţin ca fiecare membru al ei să aibă condiţii optime de exprimare. După ani de experienţă social-politică, şi economică, cred că locuitorii judeţului sunt asemenea unei familii, care are nevoie de un spirit conducător. Acum că, voi ajunge în Parlament, mă voi zbate ca populaţia lucrătoare a pământului să primească ceea ce ar trebui să aibă în mod firesc, bunăstare, viitor şi siguranţa zilei de mâine”, ne+a declarat Ioan Ţintean.

Senat:

Ioan Sbîrciu (PD-L)- este una dintre „surprizele” ale acestor alegeri parlamentare uninominale. Candidatura rectorului Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, a fost anunţată pe ultima sută de metri, şi Ioan Sbîrciu părea să ponească la luptă, cu şanse minime. Însă, electoratul a decis că Ioan Sbîrciu este omul cel mai potrivit să îi reprezinte în Senat, şi astfel candidatul PD-L a obţinut 17.570 de voturi. Ioan Sbîrciu a fost şi „pata de culoare” a acestei campanii, şi datorită echipei de campanie, formată din studenţi, foşti studenţi , dar şi mulţi tineri care s-au oferit să muncească voluntar, alături de domnul profesor. „Acum mi-a venit rândul să ofer tot ceea ce am primit oamenilor, care trăiesc în locurile mele natale. Cu sprijinul dumneavoastră voi fi acel om. Am forţa şi experienţa necesară pentru a reuşi. Bunăstarea comunităţii bistriţene trebuie să devină egală cu cea a Comunităţii Europene”, ne-a precizat Ioan Sbîrciu.

(PSD)- este unul dintre candidaţii, despre care nu se cunosc foarte multe în ceea ce priveşte experienţa politică. După numărul de voturi obţinut în oraşul Beclean (20.323), acolo unde locuieşte şi profesează ca şi cadru didactic, Dan Prunea pare să se bucure de sprijinul organizaţiei locale PSD. Cu toate că în cazul lui Prunea, putem vorbi mai mult despre un vot politic, candidatul PSD a reuşit să obţină mai multe voturi decât cunoscutul Sabin Ilieşi, candidatul PD-L. „Ca şi cadru didactic, sunt conştient că odată ajuns în Parlament, trebuie să cultivăm valorile morale, să promovăm cultura muncii, competiţia, respectul de lege, oferind tinerilor noştri, cele mai bune şanse în viaţă”, a afirmat Dan Prunea.

 Marii perdanţi ai primelor alegeri parlamentare uninominale

Alegerile parlamentare uninominale au creat si precedentul, ca unii candidaţi înscrişi în cursă, drept învingători să iasă învinşi, iar cei înscrişi în luptă ca şi învinşi, să iasă învingători. În judeţul nostru, marii perdanţi sunt Adriana Doina Pană (PSD), Ioan Andreica (PD-L), Ioan Turc (PNL) şi Sabin Ilieşi (PD-L). Aceştia au pierdut în urma loteriei care s-a făcut la redistribuire voturilor.

Adriana Doina Pană (PSD) a primit 15.375 voturi din partea bistriţenilor, dar a ratat mandatul de senator la redistribuire. Ioan Andreica (PD-L) a ieşit din joc, cu toate că s-a clasat pe primul loc ca şi număr de voturi în Colegiul 4 (7.603 voturi). Experienţa politică şi administrativă a lui Ioan Andreica,nu va trece neobservată, probabil, la constituirea noului Guvern. O înfrângere grea a suferit şi liderul judeţean PNL, Ioan Turc, care a obţinut 7.857 voturi în Colegiul 1, clasându-se pe locul II, după Ioan Nelu Botiş de la PD-L, iar singurul mandat de parlamentar obţinut de PNL a mers către Ioan Ţintean.

În Colegiul 2 pentru Senat, Sabin Ilieşi (PD-L) era dat ca şşi câştigător, încă de la început. Politizarea votului a făcut să fie învins de mai puţin cunoscutul Dan Prunea (PSD), la o diferenţă de 711 voturi.

Practic, obţinerea mandatelor parlamentare s-a făcut printr-o alegere, pe jumătate vot politic, iar redistribuirea i-a scos din cărţi pe candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi într-un colegiu. Viitori membri ai Legislativului ar trebui să lucreze mai cu sârg la legea uninominalului, pentru ca data viitoare să fie aleşi, în primul rând ei înşişi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5