Tabăra de Arheologie Experimentală

În perioada 10-20 august 2010 s-a desfăşurat la Beclean - Băile Figa, Tabăra de Arheologie Experimentală organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe (MNCR), Fundaţia ,,Cucuteni pentru Mileniul III” din Bucureşti, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ,,Carpaţii Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe şi Universitatea Exeter din Anglia, în cadrul unui amplu proiect ,,Oamenii Sării”.

Proiectul a beneficiat de finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Conştienţi de faptul că un muzeu trebuie ,,să ofere mai mult decât nişte exponate într-o vitrină”, membrii Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi-au propus o nouă abordare a valorificării patrimoniului arheologic, implicarea elevilor şi studenţilor în pasionanta activitate practică a arheologilor, prin acţiuni de voluntariat.

Din anul 2005 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a efectuat cercetări arheologice la Beclean - Băile Figa scoţând la lumină artefacte inestimabile. În albia Pârâului Sărat au fost descoperite instalaţii de lemn, unelte de piatră din epoca bronzului, utilizate la exploatarea sării. O piesa valoroasă este o ,,troacă” de lemn cu orificii cu cepuri, datând din anul 1000 î.Hr.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni ,,promovează în mod sistematic vestigiile preindustriale cu privire la exploatarea, utilizarea şi schimbul cu sare”, organizând simpozioane, mese rotunde, interviuri televizate, site-uri, etc.

Împreună cu alte 12 muzee din ţară, MNCR a organizat în anul 2006 o expoziţie intinerantă, multidisciplinară ,,Sarea, Timpul şi Omul”, care poate fi vizitată în prezent la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu -Jiu.

Un grup de peste 20 de elevi de la şcoala Generală ,,Liviu Rebreanu” şi Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” din Beclean, îndrumaţi de profesorii Liviu Conea, Florian Filip şi Ion Radu Zăgreanu, au participat la această tabără de arheologie experimentală coordonată de arheologul specialist dr. Dan Buzea (MNCR).

Atelierele din cadrul taberei au fost derulate de către: muzeograf Andrea Déak,- consultant etnografie; muzeograf dr. Adela Kovacs - consultant arheologie; Eugenia Filip-conservator-restaurator; Eva Delczeg – ceramist; Alexandra Cîrlănescu - coordonator voluntari; drd. Ioana Robu – arheolog specialist în domeniul exploatării preistorice a sării.

Atelierele din cadrul proiectului s-au bucurat şi de suportul ştiinţific al domnului Prof. Univ. Dr. Anthony Harding de la Universitatea Exeter, membru al Academiei Britanice, expert de talie internaţională în domeniul arheologiei preistorice şi arheologiei sării.

În prima zi, după momentul de deschidere a taberei de către arheologul dr. Dan Buzea, elevii au completat fişele de evaluare iniţială referitoare la cunoştinţele lor despre sare şi importanţa ei în viaţa oamenilor şi a animalelor. Apoi li s-a distribuit pliantul ,,Tabăra de Arheologie Experimentală, Beclean – Băile Figa, judeţul Bistriţa-Năsăud, 10-20 august 2010”, în care au fost expuse informaţii despre importanţa sării, metodele pre-industriale de exploatare a sării, şi despre activitatea minieră preistorică de la Beclean - Băile Figa.

Beneficiarii au citit informaţiile din pliante cu voce tare în grup, astfel încât s-au identificat răspunsurile corespunzătoare itemilor din fişa de evaluare.

Organizatorii taberei au conceput derularea activităţilor într-o manieră interactivă, constituind mai multe ateliere de lucru, dintre care amintim: modelarea lutului; arderea vaselor în cuptor; fierberea apei sărate; metode de exploatare a sării geme şi Atelierul săpături arheologice.

În cadrul atelierului de modelaj al lutului, participanţii au modelat din lut briquetage, mici recipiente folosite ,,pentru obţinerea unor calupuri mici de sare, din apă sărată, prin fierbere”.

În cadrul atelierului privind metodele de exploatare a sării geme, a fost cioplită o „troacă” din lemn prevăzută cu cepuri perforate în interiorul cărora a fost introdusă o sfoară de cânepă, necesară pentru direcţionarea jetului de apă. „Troaca” a fost instalată pe roca de sare gemă şi cu ajutorul apei dulci, au fost făcute perforaţii în roca de sare. Cu un baros din lemn şi cu icuri din lemn, prin lovire, s-au obţinut bulgări mari de sare.

Participanţii au vizitat şantierul arheologic de la Băile Figa, unde a fost observată munca concretă a arheologilor şi unde au fost informaţi despre metodele moderne de cercetare arheologică. Elevii au observat la faţa locului şi instalaţiile din lemn, vechi de peste 3000 de ani, utilizate de oameni preistorici la exploatarea sării geme şi la utilizarea apei sărate.

Elevii au fost implicaţi în toate aceste activităţi, şi-au consemnat numele pe obiectele din lut confecţionate, iar rezultatul muncii lor a fost evaluat la finalul fiecărui atelier.

Emoţionant pentru participanţi a fost Atelierul de ardere a briquetage-lor în groapa-cuptor. În cadrul acestui atelier vasele din lut s-au transformat în vase ceramice, necesare pentru fierberea apei sărate în vederea obţinerii sării.

În cadrul atelierului de modelaj al lutului, în paralel cu modelarea briquetage-lor s-a derulat şi concursul „Mascota antidrog”, susţinut de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (Agenţia Naţională Antidrog), colaborator în acest proiect. Concursul face parte din Proiectul ,,Vacanţa fară Droguri". Elevele Anca Rus şi Daniela Roman de la Şcoala Generală ,,Liviu Rebreanu” Beclean, au primit câte o geantă dăruită de CPECA Covasna, pentru cele mai reuşite mascote antidrog modelate din lut.

Grupul de elevi participanţi la această tabără va constitui baza unui nucleu de voluntariat care în anii viitori va sprijini munca arheologilor de la Sfântu Gheorghe la Băile Figa.

Se vor încheia parteneriate de colaborare între MNCR şi cele două unităţi de învăţământ ale căror elevi au participat la această tabără. Situl arheologic de la Băile Figa va fi valorificat şi din punct de vedere turistic odata cu deschiderea staţiunii balneare din acest loc.

Consiliul Orăşenesc Beclean şi primăria localităţii vor găsi o soluţie inedită a împletirii armonioase a turismului cu arheologia.

În viitor Băile Figa vor oferi şanse triple turiştilor: odihnă, tratament şi arheologie.

De zilele celor două şcoli menţionate mai sus, va fi prezentat un film documentar cu tot ceea ce s-a petrecut în această tabără de la Băile Figa.

Sperăm ca în viitor colaborarea dintre şcolile din Beclean cu MNCR să devină una de tradiţie, iar elevii să fie tot mai mult implicaţi în păstrarea, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic de la Băile Figa.

În cadrul proiectului au participat şi 40 de preşcolari şi 20 elevi de gimaziu, liceu şi studenţi, de la Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii Beclean din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Documentarea bibliografică a proiectului ,,Oamenii Sării” s-a bazat pe lucrarea dr. V. Kavruk, A. Chiricescu, ,,Sarea, Timpul şi Omul” (Editura ,,Angustia”, Sfântu Gheorghe, 2006).

Notă: Au fost folosite citate din proiectul ,,Oamenii sării” şi din pliantul semnalat mai sus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5