Telciu, în istoria și geografia județului Bistrița-Năsăud și a României! Lansări de carte, comunicări științifice, poezie
Telciu a fost gazda simpozionului „Comuna Telciu în istoria și geografia Județului Bistrița-Năsăud și a României: Tradiții, învățământ și sănătate, demografie și dezvoltare economico-socială, viață creștină și spirituală. Personalități și oameni de seamă, împliniri și neîmpliniri. (1921-2021)”.
Duminică, localitatea Telciu a fost gazda unui deosebit de interesant simpozion, așa cum este menționat în titlul materialului, organizat de către Societatea Cultural-Științifică ”Virtus Romana-Redidiva”, Despărțământul ASTRA Năsăud, împreună cu Primăria Comunei Telciu și Filiala Județului Bistrița-Năsăud „Colonel Liviu Rusu” din cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
La ora 10, toți participanții prezenți, din Cluj, Bistrița, Năsăud și comuna gazdă, în frunte cu primarul comunei Telciu, ing. Sever Mureșan, au depus coroane de flori la „Monumentul Ostașului Român” al Comunei Telciu. La 10.30 s-a depus o coroană de flori la mormântul regretatei noastre soliste de muzică populară, Valeria Peter Predescu, după care asistența a participat la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă Română a comunei.
După Liturghie, în sala de ședințe din sediul primăriei, a avut loc acțiunea de „Lansări de carte” și cea de „Comunicări științifice”, în care col. (r.) dr. Vasile Tutula, prof. Rodica Fercana, col. (r.) Ioan Boțan, Valeriu Mureșan, prof. Ioan Seni, col. (r.) Gheorghe Tanco, col. (rtg.) Ioan Cordovan, col. (r.) Vasile Măgerușan, prof. Mircea Daroși, ec. Floarea Pleș, soții Ioan și Lucreția Mititean, prof. Romulus Berceni, Aurica Someșan și-au prezentat cărțile scrise sau comunicarea științifică.
Col. (r.) dr. Vasile Tutula și-a prezentat vol. III despre „Comuna Telciu la Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și în perioada consolidării actului Unirii (1919-1925).”
În cadrul simpozionului au fost recitate poezii de către prof. Rodica Fercana, Valeriu Mureșan, prof. Romulus Berceni.
Toate materialele scrise cu textele comunicărilor se vor include într-o viitoare carte de comunicări, ce va fi realizată de către col. (r.) dr. Vasile Tutula.
La simpozion a participat și directorul Liceului Tehnologic din Telciu, prof. Ceuca George, care în final a apreciat tematica lucrărilor expuse de participanți ca fiind o adevărată lecție de istoriei din arealul județului Bistrița-Năsăud și a rugat întreaga asistență să coopereze cu conducerea liceului pentru ca astfel de acțiuni să fie organizate în clubul liceului pe care îl conduce, fiindcă astfel de teme sunt foarte utile elevilor.
După simpozion, toți cei prezenți au participat la masa festivă, unde s-a continuat cu discuții pe baza materialelor prezentate și s-au recitat poezii ale autorilor prezenți.
Citiţi şi:
- Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a fost gazda Simpozionului Național „Transilvania în secolul XVIII-XX. Perspective memorialistice”
- Cercul „ASTRA BÂRGĂU” din Josenii Bârgăului, din cadrul Despărţământului ASTRA Năsăud, şi-a ales o nouă conducere
- Zilele comunei Telciu, sub semnul cifrei 10: muzică, lansări de carte şi sport
- Eveniment editorial: Comuna Telciu în preajma Centenarului Marii Uniri
- O carte de referinţă în istoria militară a judeţului
Adaugă comentariu nou