Timp de trei zile, Bistriţa a revenit în „epoca medievală”

O întoarcere în timp a modului de existenţă s-a derulat în cadrul Serbărilor Bistriţei Medievale 2015, ediţia a IX-a, care au fost organizate cu meticulozitate şi profesionalism de către Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” Bistriţa şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean BN, în perioada 26-28 iunie, la care au participat un număr însemnat de cetăţeni care au asistat la antrenamente şi edificatoare concerte de muzică medievală, întreceri cavalereşti, dansuri medievale, alegerea domniţei Cetăţii Bistriţa şi un scenariu istoric despre paznicul Turnului şi Târgului Medieval din vechiul burg.
Deosebitul eveniment, care a dat viaţă cetăţii Bistriţei, s-a concretizat prin amenajarea, pe Pietonal, a Târgului Medieval, unde au expus 60 de expozanţi, oferind participanţilor şi turiştilor obiecte hand made, produse alimentare tradiţionale, obiecte de artă şi demonstraţii de măiestrie a meşteşugurilor vechilor bresle bistriţene.
Atelierele Medieval Art au dat lecţii de mânuit spade, pictură pe scuturi din lemn, atelier de ţesut pe gerghef, ateliere de olărit şi pictură pe ceramică de pe Valea Bârgăului, ateliere de pictură pe textile şi măşti etc.
Paladinii de Terra Medies, având cavaler de onoare al Cetăţii Bistriţei pe Ioan de Siebenburgen şi Ordinul Cavalerilor Lup, sub comanda Marelui Lup Liviu Pancu, au oferit atractive spectacole cavalereşti.
Nu au lipsit concertele de muzică medievală susţinute de Cimpoierii din Transilvania şi Bordo Sarkani din Ungaria, care au animat sonor şi Parada Medievală.
La Centrul German Bistriţa (Casa Argintarului) a avut loc un deosebit concert de muzică medievală şi renascentistă susţinut de cvartetul Huniadi Cantores.
Bătălia cu pungi cu apă pentru apărarea cetăţii de lemn a fost un deliciu pentru luptători, cetăţeni, inclusiv copii.
Menestrelii veacului XXI au fost muzicienii de la Papa Şapkă care au cântat în stil electrizant, cu influenţe pop, ska, rock, reggel etc., iar spectacole atrăgătoare din programul festivalului medieval au susţinut trupa de actori „Trimbulinzii” din Sibiu, Teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga” şi baladistul irlandez Pat O’ Mahoney.
Toate aceste momente medivale au fost precedate de o impresionantă, colorată şi edificatoare Paradă medievală, cu personaje din mitologia Evului Mediu – cavaleri, domniţe, menestreli etc., iar „vicejudele cetăţii” fiind chiar viceprimarul Bistriţei – George Avran, iar „judele istoric” în persoana actorului Dan Rădulescu (Teatrul Naţional Tg. Mureş) a „purces” într-o caleaşcă, alături de castelanul Săsărman, la parcurgerea traseul stabilit în aplauzele spectatorilor bistriţeni.
Deschiderea oficială a prilejuit predarea cheii cetăţii „judelui” burgului.
Mult aşteptatul concurs pentru alegerea „Domniţei Bistriţei” a adus pe scenă 7 pretendente la acest titlu, iar juraţii au avut „dueluri” în hotărârea de a stabili titlul suprem de Domniţă a Bistriţei, care a ajuns în braţele domniţei Mădălina, elevă clasa a X-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, iar celelalte 6 domniţe au primit, fiecare, pentru strădania şi statornicia lor în probele de concurs, diferite premii şi titluri.
Pentru trei zile, oraşul a redevenit o „Bistriţă Medievală”!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5