Tineri condeieri în Tabăra de creație literară de la Călimănești

Alexandra Cristiana Sigmirean

Joi, 24 august a.c., a început ediția 2023 a Taberei Naționale de creație literară „Tinere condeie”. Tabăra s-a desfășurat în perioada 24 – 29 august și, pentru a treia oară, s-a ținut la Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești, județul Vâlcea, care a fost o gazdă foarte bună și primitoare.

Concursul Național „Tinere Condeie” este cel mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi, organizat de Ministerul Educației Naționale, cu peste 50 de ani de derulare neîntreruptă, excepție făcând anii 2020 – 2021, când, din cauza pandemiei, au fost sistate toate activitățile extrașcolare. În acest an, la faza națională, au participat 450 de elevi din 25 de județe. Dintre aceștia, 45 au fost laureați, cu dreptul de a participa în tabăra de creație „Tinere condeie”, la Călimănești. Din județul nostru, la faza națională, a obținut Premiul I eleva Chiciudean Antonia-Maria, clasa a XII-a, Palatul Copiilor Bistrița/ Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița; Premiul al II-lea, Bor Valentina, clasa a XI-a, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Bistrița și Premiul al III-lea, Levey Amalia Elisabeta, clasa a VII-a, Palatul Copiilor Bistrița/ Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița. Neputând participa colega mea, Antonia Chiciudean, am fost desemnată să o înlocuiesc, pe criteriul obținerii unui loc fruntaș la faza județeană a concursului „Tinere condeie”, participând la faza națională, făcând parte din grupele de creație literară/ jurnalism ale Palatului Copiilor Bistrița de 5 ani, fiind elevă, anul școlar trecut, în clasa a IX-a, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița. Echipajului din județul nostru i s-a alăturat și eleva Țoc Ana-Maria, clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, fiind însoțite în această experiență de profesoara Ionela-Silvia Nușfelean. Mulțumim pe această cale și doamnei inspector pe probleme educative, profesoara Violeta Rogozan, pentru susținere și pentru intermedierile administrative.

În tabăra de creație literară au participat 45 de elevi laureați ai ediției din acest an și nouă profesori însoțitori din mai multe județe. Elevii au fost selecționați de un juriu național format din cinci scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și profesori de elită din București. Tabăra a fost finanțată de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și a fost organizată prin implicarea Filialei Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România. Președintele juriului național de șapte ani, coordonatorul taberei anuale și realizatorul antologiei „Tinere condeie” este  scriitorul Petre Crăciun, președintele Filialei Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

Deschiderea taberei a avut loc joi, pe 24 august, la ora 17.00. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea au participat profesorii Adrian Calotă, inspector pentru activități extrașcolare, Ana-Maria Udrescu, inspector pentru limba și literatura română și Ana Ungureanu, inspector pentru educație permanentă. De asemenea, a fost prezentă la deschiderea taberei și profesoara Violeta Negrea, director al liceului gazdă.  Și, evident, laureații, profesorii însoțitori și coordonatorul Petre Crăciun.

După prezentarea taberei, a regulamentului, dar și a programului de activități, le-au fost înmânate elevilor participanți diplomele de laureați și Antologia „Tinere Condeie”, ediția 2022, apărută recent la Editura Zorio din București. Ne-am bucurat să le regăsim în antologie pe Ioana-Nectaria Bălan, o colegă apropiată de la Palat și pe Georgiana Burnari de la Colegiul Național „George Coșbuc”, Năsăud, participante în ediția anterioară a taberei. De asemenea, în acest an, participanții la tabără s-au bucurat de un cadou oferit de „Penhouse România” – un stilou și un pix Parker, un set de markere, un caiet, un set conținând: creion mecanic cu mină, radieră și o bandă corectoare.

Precum este obiceiul, tot în prima zi, laureaților li s-au comunicat temele concursului de creație care se va desfășura în tabără. Elevii de gimnaziu, ajutați de creativitatea proprie, și-au imaginat că Făt-Frumos din basmul lui Petre Ispirescu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” nu a mai ajuns în Valea Plângerii, astfel continuându-și fiecare povestea spre finalul dorit. Tema liceenilor a fost: Te-ai întors dintr-un zbor privat în spațiu, unde ai vizitat Sonda Spațială Internațională și ai gravitat în jurul Pământului. Te-ai întâlnit cu alți astronauți care au căutat să te atragă spre profesia lor. Descrie experiența.

Vineri, 25 august, ziua a început cu  Cenaclul „Tinere condeie”. Fiecare dintre laureați a citit un fragment de proză sau câteva poezii din creațiile cu care a participat la concurs. După lectura publică, elevii au avut ocazia de-a se întâlni cu scriitorul basarabean Sergiu Afanasiu, care a participant în urmă cu peste 30 de ani la Tabăra „Tinere condeie”. Scriitorul le-a împărtășit elevilor câteva amintiri literare, despre cum a debutat cu prima sa carte la vârsta de 17 ani, prezentând și oferind câteva din cărțile sale dedicate copiilor.

Sâmbătă, 26 august, a fost o zi dedicată atelierelor. Dimineața, scriitorul Alexandru Mironov, membru al juriului din acest an, a susținut o conferință interesantă despre „Cum se șurubărește viitorul?”, aducând  în atenție și numere ale revistei pe care o coordonează, „Știință și tehnică”. Traducătoarea Marcela Ganea a comunicat date esențiale despre „Noul Drum al Mătăsii”, oferind elevilor cărți, „cadouri pentru mințile curioase”. Un exemplar din revista  „Știință și tehnică” am primit-o în dar, cu autograf, 26 august fiind și ziua mea și a lui Casian Grigoraș. Nu au lipsit nici surprizele, lumânările și, bineînțeles, pseudo-torturile.

Scriitorul Petre Crăciun a prezentat câteva volume publicate de elevi/ tineri condeieri,  vorbind despre oportunități de publicare și debut editorial. Ne-am bucurat să regăsim la rubrica debut și cartea „Coliziuni”, Editura Charmides,  2023, a tânărului condeier ieșean Horia-David Munteanu, laureat cu  punctaj maxim la faze naționale ale concursului național „Tinere condeie”, tânăr în care a crezut încă din start și revista bistrițeană „Mișcarea literară”, publicându-l în nr. 4/ 2019. După-masa, laureații au avut parte de un atelier de organizare a ficțiunii, susținut de prof. dr. Simona Liutiev, urmat de un atelier de poezie română contemporană, susținut de Petrina Dobrotă, profesor Merito 2023, unde, de asemenea, ne-am bucurat mult că au fost menționate tinerele poete bistrițene Alexandra Turcu, cu volumul „Celelalte produse”, Editura Charmides, 2015 și, cu un un grupaj de poeme, Ilinca Mare, cândva și ele membre ale cercului literar de la Palat.

Tot în a treia zi de tabără, tinerii condeieri au avut prilejul de a observa o parte dintre stilourile aflate în  colecția scriitorului Petre Crăciun, stilourile cu care au scris unii dintre marii scriitori români – Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Ioan Aurel Pop, Spiridon Vangheli, Passionaria Soicescu, Arcadie Suceveanu, Horia Gârbea, Răzvan Voncu etc. Iar, lângă ele, s-au aflat manuscrise ale autorilor Nina Cassian, Emil Gârleanu, Mihail Sadoveanu, Zaharia Stancu, Livia Zamfirescu, Mircea Sîntimbreanu, Constanța Buzea și Alex. Ștefănescu.

Ziua de 27 august, duminică, a fost o zi dedicată explorării unor obiective turistice/ culturale din Râmnicu Vâlcea. Prima oprire a fost la Muzeul de Istorie, unde am beneficiat de un excurs consistent prin istoria și vestigiile regiunii. După turul muzeului, am vizitat Casa Memorială Anton Pann, compozitorul muzicii Imnului național al României.  

Luni, 28 august, laureații au avut parte de două ateliere importante pentru scriitorii în devenire. Primul a avut ca subiect principal „Drepturile de autor și contractul de editare”, susținut de Petre Crăciun. Al doilea atelier  a fost dedicat revistelor literare editate de elevi sau pentru elevi, susținut de prof. Ionela-Silvia Nușfelean. Evident că, pe lângă rubricile dedicate tinerilor din Revistele USR sau sub egida USR, au fost evidențiate și publicații foarte apropiate echipajului nostru (Bistrița-Zalău): revista Palatului Copiilor Bistrița, „Poarta stelară”, Răsunetul cultural”, „Caiete Silvane” și „Mișcarea literară”.

Ziua de luni a fost încheiată cu premierea câștigătorilor concursului de creație desfășurat în tabără și decernarea trofeelor „Dimineața cuvintelor” și „Tudor Opriș” (inițiatorul acestui frumos proiect – „Tinere condeie”),  trofee care au ajuns la două tinere condeiere din capitală.

Ziua de marți, 29 august, a sosit cu repeziciune. Astfel, elevii, însoțiți de profesorii coordonatori și scriitorul Petre Crăciun, au marcat ultimele activități de pe agenda evenimentelor din cadrul Taberei „Tinere Condeie”. Astfel, aceștia au avut ocazia de a vizita Biblioteca „A. E. Baconsky” din Călimănești și Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”, fiind întâmpinați cu căldură de doamnele directoare ale acestor instituții culturale, Georgeta Tănăsoaica și Ermina Buduleci. În timpul liber, alături de profesoara însoțitoare și alte câteva echipaje, am făcut și o plimbare pe Olt cu vaporașul, vizitând și mănăstirea Ostrov din localitate.

În concluzie, Tabăra „Tinere Condeie” 2023 s-a dovedit a fi o experiență valoroasă pentru tinerii aspiranți la literatură, oferindu-le o platformă de dezvoltare a talentului lor literar și oportunități de învățare din partea unor autori consacrați. Această retrospectivă a evenimentului ne arată că viitorul literaturii române este promițător, iar tinerii scriitori sunt pe drumul cel bun pentru a-și urma visele literare.

 

„Tabăra de creație a concursului „Tinere Condeie” la care am avut șansa excepțională de a participa anul acesta rămâne pentru mine sub amprenta unui cald și complex sentiment de apreciere. Petrecând o săptămână în compania unor persoane admirabile care își onorează cu o enormă implicare pasiunea, literatura, mi-am însușit negreșit sfaturi nemuritoare asupra artei în cele mai nebănuite forme ale sale. Cenaclurile, ateliere, dar și excursiile noastre au reprezentat momente cheie ale experienței, pe care le-am trăit pe deplin în compania veselă și luminoasă a noilor prietenii întemeiate. Întruniți în Călimănești, noi, elevii prezenți, am reușit să desăvârșim prin farmec toate momentele petrecute împreună. Pentru mine, întreaga activitate, ale cărei profunzimi au depășit într-un final chiar și scopul său nobil de a promova visurile tinerilor scriitori, a fost încununată de prietenii strâns legate pe vasta hartă a țării noastre.” – Ana-Maria Țoc

 

„Toată experiența din Tabăra „Tinere Condeie” s-a simțit ca un râu de inspirație curgând cu energii, datorită oamenilor proaspeți și iubitori de litere. Ca tânără pasionată de cuvinte, m-am simțit înțeleasă printre alți tineri ca mine. Îmi întorceam capul în stânga și în dreapta, ascultând texte foarte bine scrise, care mă plimbau printre figuri de stil și perspective unice. Fiecare are un alt chip în proză și poezie, are o altă opinie și o altă metodă, dar toți suntem uniți sub aceeași pasiune. Activitățile la care am luat parte m-au ajutat și cu siguranță îmi vor fi folositoare în viitorul apropiat. Profesorii dinamici ne-au prezentat consistenta prozei, farmecul poeziei, importanta revistelor literare și dragul de a asista talentul tinerilor. Am savurat momentele ca pe o prăjitură literară. Plină de zahăr boemic. Cu siguranță, o experiență ce merită trăită de fiecare copil iubitor de litere și viață.” – Amalia Levey

 

Mărturiile colegelor mele de expediție literară sunt edificatoare. Subscriu. Cele mai reușite instantanee sunt surprinse de fotograful Taberei, Amelia Eliza Liutiev, postate și pe Pagina oficială de Facebook „Concursul Tinere condeie”.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5