Ziua Mondială a Apei

Toate cele 15 corpuri de apă subterană din bazinul hidrografic Someș-Tisa au stare chimică bună!

Toate corpurile de apă subterană din bazinul hidrografic Someș-Tisa au stare chimică bună, adică au atins obiectivele de mediu, conform metodologiei de evaluare. Rezultatele obținute în cadrul monitorizării prelucrate statistic se compară cu valorile limită ale indicatorilor de calitate. Dacă suprafața pe care s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor de calitate reprezintă mai puțin de 20% din suprafaţa totală a corpului de apă, acesta este considerat în stare chimică bună. Dacă suprafața pe care s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor de calitate reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală a corpului de apă, acesta este considerat în stare chimică slabă.
***
În bazinul hidrografic Someș-Tisa au fost identificate, delimitate şi descrise 15 corpuri de apă subterană. Dintre acestea, trei sunt transfrontaliere (se continuă pe teritoriul Ungariei). Din cele 15 corpuri de apă subterană identificate,12 sunt acvifere freatice, iar trei sunt corpuri de apă subterană de adâncime.
Sursele de apă subterană pot fi cu nivel liber (freatic) sau sub presiune. Un strat acvifer este cu nivel liber atunci când la execuţia unui foraj, apa rămâne la nivelul la care a fost întâlnită. Stratele acvifere mai adânci sunt, în general, sub presiune, fapt constatat la executarea unui foraj prin ridicarea apei la un nivel superior celui la care a fost întâlnită. Stratele acoperitoare în zona corpurilor de apă subterană de adâncime au grosimi care depăşesc 50 de metri, ceea ce le oferă o bună protecţie faţă de suprafaţă.
Delimitarea corpurilor de apă subterană s-a făcut numai pentru zonele în care există acvifere semnificative ca importanţă pentru alimentări cu apă, şi anume debite exploatabile mai mari de 10 metri cubi/ zi. În restul arealului, chiar dacă există condiţii locale de acumulare a apelor în subteran, acestea nu se constituie în corpuri de apă, conform prevederilor Directivei Cadru Apă 2000/60 /EC.
Din monitorizarea efectuată de către specialiștii noștri, în perioada 2010 - 2021, se observă că cea mai mare parte a volumelor de apă captate din subteran este utilizată ca sursă de alimentare cu apă potabilă a populației. La nivelul spațiului hidrografic Someș-Tisa există suficiente resurse de apă subterană pentru a asigura necesarul pentru populaţie, industrie și agricultură.
Ziua Mondială a Apei este în 22 martie. Anul acesta aducem “la suprafață“ apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5