TRADIŢIILE DIN „CASA ŞOTROPA”
În Casa Şotropa din oraşul Năsăud, respectiv sediul Poştei, tradiţiile se ţin lanţ, ascunzând înţelesuri profunde despre relaţiile interumane şi despre relaţiile oamenilor cu istoria sau cu natura. S-au împlinit azi, 24 februarie 2018, 10 ani de când se serbează la Năsăud arborarea drapelului românesc pe sediul primăriei din Paris, în ziua de 24 februarie 1848, de către un grup de tineri studenţi români.
Iniţiatorul acţiunii „Onor la drapel” este col. r. Mihai Lucian Valea, fiul scriitorului Lucian Valea, istoric şi filatelist, cercetător iscusit, care a găsit timbre ce simbolizează evenimentul anului 1848. Între Casa Armatei Bistriţa şi Societatea Culturală „Virgil Şotropa” s-au statornicit prin procesul muncii, relaţii de bună colaborare ca dovadă au iniţiat acţiuni patriotice în parteneriat, în care se implică şi Muzeul Grăniceresc cu întregul personal. Bunul colaborator al Societăţii Culturale din Casa Şotropa, omul de aleasă cultură col. Florentin Archiudean, prezent cu o comunicare pe această temă, este omul care nu oboseşte niciodată în lupta pentru o cauză comună, cărturarul încărcat de idei, ce slujeşte cauza artei şi a cărţii şi învie cadrul unor întâmplări adevărate.
Iniţiatorii şi organizatorii acţiunii patriotice „ONOR LA DRAPEL”, respectiv Valer Petrehuş, Radu Băeş, col. r. Archiudean şi Valea precum şi cei care au venit cu completări, Ioan Mititean şi Romulus Berceni, au adus în prim plan simbolurile României, intrate în memoria spirituală şi afectivă a colectivităţii, trăind aventura unei forţe creatoare ce animă pulsul vieţii oraşului de pe malul Someşului Mare.
Sala de conferinţe a Muzeului Grăniceresc a arătat de minune cu toate scaunele ocupate, toţi cu ochii ţintă la ansamblul „PĂUNAŞII SALVEI”, coordonat de VALER FODORCA, care prin talentaţii dansatori şi solişti în minunatele costume populare, au creat un adevărat mediu cultural curativ, idealul unei lumi nou-create, în care să domine frumosul, binele şi adevărul.
Solista consacrată ALINA CEUCA, preşedinta Societăţii Culturale „Păunaşii Salvei”, a avut în jur o grupare de excepţie cu care a captivat publicul dezvăluind tainele copilăriei: Amalia Ţuţuruga, Ana şi Nicoleta Scurtu, Mîţ Ştefania, Adina Lazăr şi ceteraşii someşeni Ionuţ Hojda şi Rareş Fodorca, comori nepreţuite de simţiri duioase pline de originalitate. O dimensiune umană pentru universul celor mici în fermecătoarea lui desfăşurare şi permanenta nevoie de ocrotire.
Minunaţii păunaşi ce încolţesc în solul fertil al Salvei au fost răsplătiţi cu dulciuri de sponsori cu suflet mare S.C. „Veloplastic” S.A., Silvia şi Dorel Oltean şi Societatea „Bodet Horst” prin Daniela Fetinca, iar spectatorii, prin aplauze prelungite încărcate de atâtea semnificaţii.
Pe holul din faţa sălii de conferinţe, renumitul pictor din Nepos, Nechita Bumbu, a adus expoziţia de pictură cu tema „Podurile din lemn acoperite din Ţara Năsăudului”, prin care ne introduce din nou acasă prin chemarea străbună, comori nepreţuite pline de originalitate. A fost la Muzeul Grăniceresc o seară culturală de înaltă ţinută artistică, care păstrează frumosul, aşa cum îl găsim spre exemplu, în ia românească.
Citiţi şi:
- Ansamblul „Păunaşii Salvei” colindă românii din Madrid
- La Salva – Ediţia I a manifestării „Să ne cinstim valorile!”
- Activitatea culturală „ ONOR LA TRICOLOR” ajunsă la cea de-a IX-a Ediție. Vezi aici programul complet al manifestării!
- „Păunaşii Salvei” – de sărbătorile pascale
- Arta, cântecul și dansul tradițional au cinstit culorile Tricolorului la Năsăud
Adaugă comentariu nou