Trăistuța cu plante tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei

          Proaspăt ieșită de sub tipar, ”Trăistuța cu plante tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei”, vine în sprijinul celor dornici să descifreze tainele vopsitului cu plante tinctoriale.

”Trăistuța plantelor tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei” reprezintă o culegere de informații biologice cu privire la tehnicile și metodele de utilizare a plantelor tinctoriale, o detaliere imagistică și morfologică a speciilor din flora spontană sau cultivate în comunitățile locale, din interiorul și zona limitrofă a masivului rodnean.

Deşi coloranţii naturali au fost utilizaţi mii de ani, în prezent se dovedesc aplicabili la scară industrială doar 10-15%, în corelaţie cu instabilitatea structurală şi dificultăţile de obţinere. Domeniile de selecţie în aplicarea coloranţilor naturali sunt cele legate de artizanat-etnografie, arte plastice, precum şi de valorizarea în scopuri medicale, farmaceutice, cosmetice şi alimentare.

Scopul acestui ghid ce face parte din seria ”trăistuțelor cu plantele de leac ale Munților Rodnei” este de a promova utilizarea plantelor tinctoriale. Ghidul a fost editat de Asociația ECO RODNA în colaborare cu Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei), Primăria Sângeorz-Băi, Școala Gimnazialӑ ”Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Bӑi, Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” Sângeorz-Bӑi, Asociația Rădăcinilor Străbune din Maramureș și Școala Gimnazială ”Iustin Ilieșiu” Anieș..

Ghidul s-a realizat în cadrul proiectului intitulat ”Aniversarea a 90 ani de existență a rezervației Pietrosu Mare prin implicarea micilor artizani ai naturii” finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

S-au descris 63 de plante tinctoriale și reprezintă prima inițiativă la nivelul Munților Rodnei de a inventaria și prezenta succint tematica acestui meșteșug cu adânci rădăcini în trecut. Totodată, sperăm ca prin promovarea acestor resurse naturale valorificabile, să fie stimulat spiritual antreprenorial al tinerilor și pe baza experienței celor mai vârstnici, să fie aplicate cunoștințele tradiționale locale.

Materialul va putea fi descărcat în viitorul apropiat pe pe website-ul Administrațiai Parcului Național Munții Rodnei (https://www.parcrodna.ro/pagina/biblioteca-virtuala-a-pnmr).

Coordonator proiect

Biolog dr. Claudiu Iușan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5