Triplă sărbătoare pentru comunitatea din Budești-Fânațe!

prof. Augustin Rus

            Pentru locuitorii comunei Budești, în mod special pentru cei din satul Budești-Fânațe, ziua  de duminică, 27 martie 2022, capătă o semnificație mai deosebită datorită desfășurării unor evenimente cu multiple semnificații.

               În primul rând, în biserica satului, devenită neîncăpătoare, s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de protopopul din Beclean, pr. Dragoș Cristian și a unui sobor de preoți. Au fost prezenți ministrul Finanțelor - Adrian Câciu, ministrul Agriculturii - Adrian Chesnoiu, președintele Consiliului Județean  - Emil Radu Moldovan, prefectul județului Mica Oprea, senatorul Ioan Deneș, deputatul Bogdan Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean - Camelia Tabără, , primari din comunele învecinate, reprezentați ai Armatei, Jandarmeriei, alte oficialități județene și locale, numeroși săteni și fii ai satului.

               În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, a îndemnat la unitate sub semnul crucii, la ajutorarea celor aflați în suferință, la respectarea și înțelegerea învățăturilor creștine. La finalul Liturghiei, preotul paroh Rareș Pântea a fost hirotehit iconom, înmânându-i- se brâul roșu. Pricesnele interpretate magistral de Cornelia Ardelean și Al. Pugna au creat un moment de înălțare sufletească și de bucurie.

               Al doilea moment deosebit l-a constituit sfințirea capelei ridicată în apropierea bisericii, de unde cei trecuți dincolo, în veșnicie, vor apuca drumul spre cimitir.

               Al treilea moment important s-a petrecut la Monumentul Eroilor din sat ridicat în amintirea celor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial, monument care a fost dezvelit și sfințit. În alocuțiunea sa, președintele Consiliului Județean a îndemnat pe cei prezenți la un moment de reflecție pentru a ne putea aminti de condițiile în care oamenii din acest sat și-au dat ce au avut ei mai de preț, viața lor, pentru ca noi, cei de azi să putem trăi în libertate și demnitate. Parcurgem vremuri dificile pe care le putem străbate mai ușor bazându-ne pe credință, unitate și speranță.

               Primarul comunei Budești, Vasile Codrea , a spus că prin manifestările organizate s-a încercat aducerea, cel puțin simbolică, acasă, în satul de unde au plecat și nu s-au mai întors, a acelor locuitori pentru care s-au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca să le așeze sufletele în ceata drepților, aceștia fiind   ...   ARUNCUTEAN  ALEXANDRU, MACAVEI  AVRAM, MOLDOVAN  IRONIM, OLTEAN  TRAIAN, ȘAMȘUDEAN SAMOILĂ, BRĂTFĂLEAN  IOAN, BRĂTFĂLEAN  PETRU, MOLDOVAN  LIVIU, HEDEȘ  ALEXANDRU, HEDEȘ  TEODOR, MĂRGINEAN  NICHITA (eroi din Primul Război Mondial) și  ARUNCUTEAN  ANDRONICA, MOLDOVAN  VASILE, ARIEȘAN  IZIDOR, FAUR  NICOLAE, MOLDOVAN  VICTOR, MOLDOVAN  VASILE, MOLDOVAN  IOAN, TOMȘA  IOAN, MIRON  ILIE, BORȘA  IOAN (eroi din al Doilea Război Mondial).

               Armata, prin garda constituită și muzica militară, le-a dat onorul cuvenit, iar din partea oficialităților au fost depuse coroane de flori. Mulțimea participanților (aprox. 500) arată faptul că urmașii lor nu i-au uitat.

               Fiecare localitate are o poveste a ei, dar trebuie să tragi bine cu urechea pentru a o auzi, și îți mai trebuie și un dram de înțelepciune pentru a o înțelege. Nici satul Budești-Fânațe nu face excepție de la această regulă, enunțată încă din secolul trecut de marele istoric N. Iorga.

               Pe teritoriul actual al comunei Budești, sunt menționate documentar în prima jumătate a sec. XIV, trei localități, Budești, Țagu și Țăgșor, existența lor fiind neîntreruptă până azi. Din satul Budești, s-a desprins prin fenomenul de „roire” o grupă de gospodării așezate între satele Țagu și Budești. Atunci când locuitorii acestor gospodării și-au edificat biserică, școală, magazin, s-a construit halta C.F.R, șoseaua, etc., se individualizează un sat cu numele de Budești-Fânațe care își delimitează hotarul față de vecini. Locuitorii acestui sat, veneau parcă   ...   „De după dealuri mari de timp / De după munți de suferință / Cu soarele pe creștet nimb / Cu sufletul într-o credință / ”   ...   coborau   ...   „Din moși strămoși / Un neam de oameni păduroși / Cu dorul dor, ca vijelia / Cu ochii sărutând câmpia / Coboară ca un fluviu viu / Neamul rămân din tată-n fiu / De după dealuri mari de timp / Mai vechi ca zeii din Olimp”.

               Cinstind cum se cuvine înaintașii, ne simțim parcă mai legați de acest  „sat frumos și liniștit / o gură de rai   ...   ”.

 

                                Prof.   Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5