Ziua Națională a României, sărbătorită la Budești!

Consiliul Local al comunei Budești, domnul primar Codrea Vasile, angajații primăriei s-au străduit să marcheze Ziua Națională a României, organizând pentru locuitorii satelor comunei, Budești,Țagu, Budești-Fânațe și Țăgșor un
ceremonial care a cuprins depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din partea Consiliului local, a Școlii Gimnaziale și a Parohiei, oficierea unui Te Deum în memoria celor care au realizat Marea Unire din 1 Decembrie 1918, de către preoții din satele Budești, Țagu, Budești-Fânațe și Țăgșor. A fost reliefat pe scurt de către profesorul Rus Augustin momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, când 1228 de delegați oficiali, proveniți din 27 de comitate din Transilvania, adunați la Alba Iulia, au decretat unirea teritoriilor celor 27 de comitate, locuite majoritar de români, cu România. De la 8 tribune, purtătorii de cuvânt, au explicat celor peste 100.000 de participanți măreția clipelor pe care le trăiesc. Printre cei prezenți la acest eveniment istoric s-au aflat și învățătorul de atunci din satul Budești, Toma Alexandru și țăranul Dorhoi Aurel. Românii au rezistat ca „într-o oază bântuită de furtuni”, bazându-se pe limba vorbită, pe credință și pe exemplul înaintașilor din istorie. Afirmația făcută cu peste un secol și jumătate în urmă de către istoricul și omul politic Mihail Kogălniceanu și-a păstrat valabilitatea ... „Istoria, după Biblie, trebuie să fie, și a fost întotdeauna, cartea de căpetenie a popoarelor, și a fieștecăruia om îndeosebi, pentru că fieștecare află în ea reguli de purtare, sfat la îndoielile ssle, învățătură la neștiința sa, îndemn la slavă și la faptă bună”. Urmașii lui M. Kogălniceanu și-au dat seama că „cine-și uită trecutul, riscă să-l retrăiască”. Cu gândul la înaintași, parcă ne simțim datori să continuăm ceea ce ei au făcut cu greutăți și sacrificii, să afirmăm (așa cum a făcut preotul Vasile Beni) ... „Mi-e dragă țara asta în care m-am născut, / Mi-e drag sătucul mic în care am crescut, / Mi-s dragi românii harnici, cinstiți, de omenie, / Ce-au stat ca stânci în valuri ca țara să mai fie”.
Domnul primar Codrea Vasile a mulțumit celor prezenți, i-a îndemnat să se prindă într-o „Horă a Unirii”, apoi să servească un ceai fierbinte, un pahar de vin cald, o porție de fasole la ceaun, să ne bucurăm că putem sărbători împreună ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI cu speranța de pace, liniște sufletească și prosperitate.
Prof. Rus Augustin

Comentarii

04/12/22 21:30
Leon Pintea

Comuna Budesti a fost si ramane mereu un colt de romanism datorita unor oameni destoinici precum d-l profesor Augustin Rus si d-l primar Vasile Codrea. Limba si istoria neamului ne-a tinut mereu impreuna. Pacat ca actualii guvernanti nu inteleg aceste valori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5