Turneul Centenarului Marii Uniri, un tur de forţă în oraşele înfrăţite. Primarul Ovidiu Creţu: Cununa de pe Someş, ambasador excepţional al culturii noastre prin Europa

Turneul Ansamblului profesionist „Cununa de pe Someş” dedicat Centenarului Marii Uniri a însumat nu mai puţin de şase spectacole în oraşele înfrăţite cu Bistriţa. Timp de două săptămâni, artiştii noştri, însoţiţi de primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, au purtat cu cinste tradiţiile noastre în Austria, Germania, Franţa şi Polonia.
Ultimul concert din cadrul turneului a avut loc la Zielona Gora, în Polonia, acolo unde mai întâi primarul Ovidiu Creţu şi managerul Palatului Culturii – Dorel Cosma, au avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei oraşului şi a ţării gazdă. Concertul a avut loc la Universitatea din Zielona Gora, unde într-o sală cu 400 de locuri un public variat, de la cei mai în vârstă, până la elevi şi studenţi, s-a bucurat de dansuri în coregrafia lui Teodor Puşcaş, piese instrumentale sub bagheta dirijorului Alexandru Demeter şi soliştii vocali Mărioara Sigheartău şi Petre Petruse. Surpriza serii a constituit-o interpretarea unor cântece în limba poloneză de către Mărioara Sigheartău, îmbrăcată în portul popular al ţării gazdă.
La finalul concertului, primarul din Zielona Gora, Janusz Kubicki, a oferit un coş mare de flori artiştilor noştri, şi toţi au cântat „La mulţi ani!” în română şi poloneză.
În acest cadru a fost prezentată şi monografia Palatului Culturii Bistriţa, ediţie româno-engleză-germană care surprinde mai bine de un veac de activitate culturală în oraşul nostru.
Primarul Ovidiu Creţu ne-a spus la reîntoarcerea acasă: „M-am folosit de nişte ambasadori excepţionali ai culturii noastre – Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” pentru a promova România Centenară în oraşele cu care municipiul Bistriţa este înfrăţit în Europa. A fost un tur de forţă al ansamblului, care a strălucit pe şase scene. La fiecare spectacol am prezentat România Centenară, semnificaţia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar şi modul în care ţara noastră şi Bistriţa a evoluat, iar reacţia a fost una foarte bună. Au fost impresionaţi nu doar numeroşii spectatori prezenţi, dar şi reprezentanţii administraţiilor locale. Toate autorităţile administraţiilor publice locale din oraşele înfrăţite, cu excepţia a două oraşe, au participat la nivel de primari. În cadrul evenimentului, le-a înmânat o plachetă cu România Centenară. Cred că ceea ce am realizat noi, de la Bistriţa, este un model care poate fi urmat şi de alte oraşe din România. A fost o idee foarte bună, la fel cum foarte bun a fost şi modul de a o pune în practică. Mulţumesc Ansamblului „Cununa de pe Someş” pentru turneul excepţional”.
„A fost un turneu cu priză la publicul din străinătate. Cred că am făcut o imagine frumoasă României în Anul Centenarului Marii Uniri şi că acum, când sărbătorim 50 de ani ai Ansamblului profesionist „Cununa de pe Someş” am demonstrat, prin cel mai amplu turneu ca număr de spectacole şi de ţări, că putem sta cu fruntea sus în faţa ansamblurilor profesioniste din ţară şi străinătate”, ne-a declarat managerul Palatului Culturii, Dorel Cosma.
Felicitări pentru modul în care tradiţiile noastre şi tricolorul au fost purtate cu cinste de adevăraţi ambasadori în acest an important pentru ţara noastră.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5